Μπορεί αυτή την περίοδο η εικόνα σε σχέση με το ισοζύγιο παραγωγής και ζήτησης να είναι τελείως διαφορετική σε σύγκριση με του Μαΐου, όπου καταγράφονταν για μεγάλο διάστημα περικοπές, όμως η συζήτηση για τις αρνητικές τιμές στην αγορά εξισορρόπησης συνεχίζονται. Η θέσπιση κατώτατου ορίου τιμής υποβολής προσφορών ενέργειας στην αγορά εξισορρόπησης και συγκεκριμένα στα -50 ευρώ/MWh τέθηκε σε εφαρμογή, με πηγές της αγοράς να εκτιμούν πως θα δοθεί ένα σαφές μήνυμα προς τους παραγωγούς να τηρούν το πρόγραμμα αγοράς και να μην παράγουν στο μέγιστο βαθμό της ικανότητας που έχουν. Αυτό που απομένει να γίνει είναι να ολοκληρωθεί η απόκτηση των συστημάτων set point από τους παραγωγούς και η ταχύτερη εγκατάσταση τους, με σκοπό, βέβαια και την εμπορική διασύνδεση με τους ΦΟΣΕ.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως μέχρι τον ερχόμενη άνοιξη θα υπάρχει ο πλήρης έλεγχος των συστημάτων των παραγωγών, που μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό ο έλεγχος των έργων γίνεται χειροκίνητα ή με τηλεχειρισμό. Με την τηλεδιαχείριση θα αποφευχθεί ο όγκος των περικοπών, έτσι όπως καταγράφηκε και φέτος, θα βοηθήσει τους ΦΟΣΕ να έχουν καλύτερη εικόνα των παραγωγών που εκπροσωπούν και με μικρότερο κόστος, αποφεύγοντας σε μεγάλο βαθμό το «αγκάθι» των υποδηλώσεων από τους παραγωγούς.
Όπως έχει αναφέρει το energygame.gr, η «απελευθέρωση» των αρνητικών τιμών είναι αναγκαία συνθήκη για να μπει «φρένο» στις περικοπές ΑΠΕ. Σε αυτό συνηγορούσε και η Ομάδα Διοίκησης Έργου, που συστάθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργούνται από την αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ, η οποία υπογράμμιζε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να παρασχεθούν κίνητρα συμμόρφωσης των Μονάδων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ με το Πρόγραμμα Αγοράς τους είναι να επιτραπούν οι αρνητικές τιμές στην Αγορά Εξισορρόπησης. Οι μονάδες ΑΠΕ που θα υποβάλλουν προσφορές στην αγορά εξισορρόπησης σε αρνητικές τιμές θα αποζημιώνονται μέσω του λογαριασμού Προσαυξήσεων 3.
Διαβάστε ακόμη