Η πιθανή επιβολή υψηλών περικοπών στην έγχυση ενέργειας από τις μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και αλλάζει τα σχέδια για επενδύσεις.

Το σχέδιο που προωθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα προβλέπει οριζόντιες περικοπές έως 40%-45% στην ενέργεια που θα διαθέτουν τα νέα έργα ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική εγκατάσταση μπαταρίας για την αποθήκευση της περίσσειας ενέργειας. ενώ, επιπλέον εξετάζεται η επιβολή τέλους σε όλα τα νέα πάρκα που συνδέονται στο δίκτυο της Μέσης Τάσης.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει μια τεχνικά ολοκληρωμένη πρόταση από την πλευρά του ΥΠΕΝ, αλλά οποιαδήποτε εξέλιξη προς την κατεύθυνση που φημολογείται, επηρεάζει αρνητικά τα έργα που είναι σε ώριμη αδειοδοτική φάση, επισημαίνουν πηγές της αγοράς, προσθέτοντας ότι για τα υπόλοιπα έργα θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλεψη για εγκατάσταση μπαταρίας.

Υπάρχουν εταιρείες που ήδη από το 2020 είχαν προβλέψει την ανάγκη για εγκατάσταση μπαταριών στα έργα φωτοβολταϊκών και ακολούθησαν τη σχετική διαδικασία, ενώ τότε δεν υπήρχε καν το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Αυτές οι επενδύσεις πρέπει να έχουν προτεραιότητα στη σύνδεση στο δίκτυο, αλλά η κυβέρνηση επέλεξε να τα αφήσει πίσω στην προτεραιότητα έναντι άλλων έργων με την Υπουργική Απόφαση του Αυγούστου 2022, η οποία δημιούργησε αρρυθμίες στην αγορά που τώρα αναδεικνύονται πιο έντονα, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Το ΥΠΕΝ πρέπει να ακολουθήσει προσεκτικά βήματα σε ό,τι αφορά ρυθμιστικές αποφάσεις που αλλάζουν το χαρακτήρα των επενδύσεων, υπογράμμισε και επισήμανε ότι τυχόν περικοπές στην «πράσινη» ενέργεια θα πρέπει να είναι λελογισμένες και να μην αφορούν ώριμα αδειοδοτικά έργα, δηλαδή φωτοβολταϊκά που έχουν λάβει όρους σύνδεσης στο δίκτυο.

Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί κοινή πεποίθηση στην αγορά ότι η λύση δεν είναι οι περικοπές, αλλά η βελτιστοποίηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να προσαρμοστεί ομαλά στις ανάγκες που δημιουργεί η αυξημένη διείσδυση της καθαρής ενέργειας.