Χωρίς φρένο συνεχίζονται οι νέες αιτήσεις για έργα φωτοβολταϊκών στη χώρα μας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που υπήρχαν από τις αρχές του έτους και έδειχναν πως αυτοί οι ρυθμοί θα συνεχιστούν. Μέχρι τώρα οι νέες αιτήσεις αθροίζουν έργα ισχύος 920 MW, με την κατηγορία των «μεγάλων» έργων να ξεχωρίζουν και να εκτιμάται πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα προστεθούν έργα ισχύος 3 GW.
Πηγές της αγοράς εκτιμούν πως όταν θα «ξεμπλοκάρουν» τα έργα αυτοκατανάλωσης, θα προστεθούν αρκετά έργα. Η στασιμότητα που υπάρχει, λόγω της καθυστέρησης στην τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για το net billing έχει δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά. Από κει και πέρα, υπάρχει μια κατηγορία έργων ισχύος 400 έως 500MW σε Κρήτη και Πελοπόννησο, που αναμένεται να ενισχύσουν τη δυναμική ανόδου των φωτοβολταϊκών. Αυτά τα έργα θα πρέπει μέχρι τέλος του χρόνου να υπογράψουν σύμβαση με τον ΔΑΠΕΕΠ και να λειτουργήσουν μέσα στο 2026.
Μεγάλη ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα σημειωθεί τα επόμενα χρόνια και στα συστήματα αυτοπαραγωγής. Φέτος, βέβαια, τους πρώτους τέσσερις μήνες παρατηρήθηκε μείωση, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Να σημειωθεί πως την περσινή χρονιά, η συνολική αγορά των συστημάτων αυτοκατανάλωσης αυξήθηκε κατά 40% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η αγορά των οικιακών συστημάτων αυτοκατανάλωσης υπερδιπλασιάστηκε, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ). Εντός του 2024 διασυνδέθηκαν, μεταξύ άλλων, και 9.091 μικρά συστήματα με μπαταρία (60 MW) στο πλαίσιο του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».
Πώς κύλησαν οι περικοπές μέχρι σήμερα
Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός πως τον προηγούμενο μήνα άρχισε να καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες και άρα αύξηση της ζήτησης, για κάποιες μέρες του Ιουνίου είχαμε περικοπές στην παραγόμενη ενέργεια, η οποία οφείλεται στις εισαγωγές. Το τελευταίο διάστημα επανήλθε σε μεγάλο βαθμό ο εξαγωγικός χαρακτήρας της χώρας, οπότε από τις αρχές του μήνα δεν υπάρχουν περικοπές. Μια ζεστή μέρα του Ιουλίου, όπως η χθεσινή, η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ που μπήκε στο δίκτυο, μέσω των δύο διαχειριστών άγγιξε τα 7.000 MW, με τη ζήτηση ενέργειας, δηλαδή την κατανάλωση να αγγίζει τις 9,200MW. Το υπόλοιπο της ζήτησης καλύπτεται από τις συμβατικές μονάδες.
Πάντως, στο πλαίσιο αυτό, γίνεται αντιληπτό πως το πρόβλημα των περικοπών θα επανέλθει όταν θα αρχίσει να μειώνεται η ζήτηση, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να υπάρχει το φθινόπωρο. Όπως ανέφερε σε πρόσφατο δελτίο της η δεξαμενή σκέψης Green Tank, «975 GWh ΑΠΕ απορρίφθηκαν αθροιστικά για το πρώτο 5μηνο του 2025 (383 GWh τον Μάιο), ξεπερνώντας ήδη τις περικοπές που καταγράφηκαν σε ολόκληρο το 2024 (899 GWh). Παρά τις ψηλές περικοπές, η παραγωγή των ΑΠΕ τον Μάιο έφτασε τις 2,219 GWh. Έτσι η μέση τιμή στην αγορά ενέργειας έπεσε στα 81.9 €/MWh και τη χαμηλότερη του τελευταίου 12μηνου. Η παραγωγή από αέριο ήρθε δεύτερη παρά την μέτρια ανάκαμψη στα επίπεδα του Μαρτίου (1,457 GWh) και με το ισοζύγιο διασυνδέσεων να επανέρχεται μετά τον Μάρτιο σε καθαρές εξαγωγές 139.7 GWh».
Διαβάστε ακόμη