Τα συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες βοηθούν να γεφυρωθούν οι περίοδοι χαμηλής παραγωγής ενέργειας, τουλάχιστον για μερικές ώρες. Ωστόσο, η τεράστια δυναμική της αγοράς στη Γερμανία ωθεί τους διαχειριστές δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στα όριά τους. Οι διαχειριστές δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να συνδέσουν έναν ταχέως αυξανόμενο αριθμό μεγάλων συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών στα δίκτυά τους. Βλέπουν τον κίνδυνο να αναγκαστούν να απωθήσουν άλλους δυνητικούς χρήστες του δικτύου – όπως βιομηχανικές εταιρείες ή κέντρα δεδομένων – επειδή οι δυνατότητες σύνδεσης καταλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό από τα συστήματα αποθήκευσης μπαταριών.
Ο Stefan Kapferer, επικεφαλής του διαχειριστή δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 50Hertz, δήλωσε στην Handelsblatt ότι τα συστήματα αποθήκευσης μπαταριών θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος. Ωστόσο, θα πρέπει να κατασκευαστούν «με μια ελεγχόμενη διαδικασία στις σωστές θέσεις του δικτύου, με τον σωστό τρόπο λειτουργίας και στο απαιτούμενο μέγεθος», τόνισε ο Kapferer. Η εταιρεία του κατακλύζεται από αιτήσεις σύνδεσης στο δίκτυο για συστήματα αποθήκευσης μπαταριών μεγάλης κλίμακας, δήλωσε το αφεντικό της 50Hertz.
Ο Tim Meyerjürgens, επικεφαλής του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς Tennet Germany, έχει παρόμοια εκτίμηση της κατάστασης: «Ο αριθμός των αιτήσεων σύνδεσης για συστήματα αποθήκευσης μπαταριών μεγάλης κλίμακας υπερβαίνει σήμερα κατά πολύ τη ρεαλιστική ζήτηση και τις διαθέσιμες χωρητικότητες του δικτύου», δήλωσε ο Meyerjürgens στη Handelsblatt. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αναχαιτιστεί η πλημμυρίδα των αιτήσεων. «Η απότομη αύξηση του αριθμού των αιτήσεων σύνδεσης στο δίκτυο για συστήματα αποθήκευσης μπαταριών μεγάλης κλίμακας βρίσκεται σε ανταγωνισμό με άλλους καταναλωτές και θέτει προκλήσεις για εμάς ως διαχειριστές δικτύου», δήλωσε ο Meyerjürgens. «Στο μέλλον, τα έργα θα πρέπει να ιεραρχούνται περισσότερο ανάλογα με τη συμβολή τους στην ασφάλεια του συστήματος και με το πόσο έχει ήδη προχωρήσει ο σχεδιασμός τους», συνιστά ο Meyerjürgens.
Τα συστήματα αποθήκευσης θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον. Μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη σταθεροποίηση και την ευελιξία. Συμβάλλουν στη γεφύρωση φάσεων χαμηλής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τουλάχιστον σε ωριαία βάση. Μπορούν επίσης να αμβλύνουν τις αιχμές των τιμών, επειδή αυξάνουν την προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους έλλειψης. Τα συστήματα αποθήκευσης μπορούν επίσης να παρέχουν υπηρεσίες συστήματος για το δίκτυο. Πρόκειται για προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας για τους διαχειριστές του δικτύου που χρησιμεύουν στη διασφάλιση της λειτουργίας του δικτύου.
Η έκρηξη της αποθήκευσης μπορεί να συνοψιστεί σε αριθμούς: Σύμφωνα με τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι τον Απρίλιο είχαν παραληφθεί περίπου 530 αιτήσεις δυναμικότητας 204 γιγαβάτ (GW). Για να γίνει αυτό κατανοητό, το φορτίο αιχμής στη Γερμανία, δηλαδή η εποχή με την υψηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ανέρχεται σε 80 GW.
Η πλημμύρα των αιτήσεων στη Γερμανία υπερβαίνει τα σχέδια κατά τέσσερις φορές
Η στρατηγική του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας για την ανάπτυξη του συστήματος από πέρυσι προϋποθέτει ικανότητα αποθήκευσης μπαταριών τουλάχιστον 35 GW το 2035 και τουλάχιστον 50 GW το 2045. Εάν όλα τα συστήματα αποθήκευσης που ζητούνται επί του παρόντος από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας συνδεθούν στο δίκτυο, ο στόχος για το 2045 θα ξεπεραστεί κατά τέσσερις φορές.
Επιπλέον, υπάρχουν συστήματα αποθήκευσης μπαταριών που πρέπει να συνδεθούν στο επίπεδο του δικτύου διανομής. Πρόκειται κυρίως για μικρότερα συστήματα αποθήκευσης – συμπεριλαμβανομένων των οικιακών συστημάτων αποθήκευσης για ιδιωτικά νοικοκυριά. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τις αντίστοιχες εφαρμογές εδώ. Ωστόσο, οι διαχειριστές δικτύων διανομής αναφέρουν επίσης απότομη αύξηση του αριθμού των εγκαταστάσεων αποθήκευσης. Οι διαχειριστές δικτύων διανομής φέρνουν την ηλεκτρική ενέργεια στην οικιακή σύνδεση του τελικού καταναλωτή σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενώ οι διαχειριστές δικτύων μεταφοράς οργανώνουν τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα.
Τρεις λόγοι για την ανάπτυξη
Υπάρχουν ουσιαστικά τρεις λόγοι για την έκρηξη της αποθήκευσης μπαταριών. Πρώτον, τα συστήματα αποθήκευσης έχουν γίνει ολοένα και φθηνότερα τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, οι φορείς εκμετάλλευσης δεν χρειάζεται πλέον να καταβάλλουν τέλη για τη χρήση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας από το 2023. Ωστόσο, ο κανονισμός αυτός ισχύει μόνο για τα συστήματα αποθήκευσης που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο του 2029. Ως εκ τούτου, οι διαχειριστές συστημάτων αποθήκευσης προσπαθούν να συνδέσουν τα συστήματά τους με το δίκτυο το συντομότερο δυνατό.
Σε αυτό προστίθενται οι αυξανόμενες διακυμάνσεις στις βραχυπρόθεσμες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες οφείλονται ιδίως στην έντονη επέκταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Τις ηλιόλουστες ημέρες, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος πέφτουν προς το μηδέν γύρω στο μεσημέρι ή συνεχίζουν να υποχωρούν. Επί του παρόντος, οι διαχειριστές δικτύου πρέπει να διεκπεραιώνουν τις αιτήσεις σύνδεσης στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με τη σειρά παραλαβής τους- ισχύει η αρχή «με σειρά προτεραιότητας». Δεν τους επιτρέπεται να αξιολογούν κατά πόσον τα συστήματα αποθήκευσης στις αντίστοιχες τοποθεσίες έχουν νόημα ή όχι. Δεν πρέπει επίσης να παίζει ρόλο το ζήτημα του πόσο προχωρημένο είναι ένα έργο και πόσο πιθανό είναι να υλοποιηθεί.
Ορισμένα έργα αποθήκευσης μπαταριών θεωρούνται εδώ και καιρό ως «έργα ζόμπι». Ορισμένοι κατασκευαστές έργων ενδιαφέρονται μόνο να υποβάλουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα μια αίτηση χωρίς να έχουν οριστικοποιήσει, για παράδειγμα, τα ζητήματα χρηματοδότησης. Οι γνώστες παραπονιούνται ότι αυτό γίνεται εις βάρος των σοβαρών ενδιαφερομένων ή άλλων έργων, όπως τα κέντρα δεδομένων, τα οποία πρέπει να «μπουν στην ουρά».
Μόνο η αρχή της προτεραιότητας μετράει
Η αρχή της προτεραιότητας ρυθμίζεται στο διάταγμα για τη σύνδεση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο (KraftNAV) από το 2007. Σκοπός της είναι να διασφαλίσει ότι οι νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα έχουν γρήγορη πρόσβαση στο δίκτυο. Το διάταγμα αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της ποικιλομορφίας των προμηθευτών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οποιοσδήποτε κατασκευάζει έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να μπορεί να υποθέσει με ασφάλεια ότι ο σταθμός του θα συνδεθεί στο δίκτυο. Στα τέλη του 2024, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα συστήματα αποθήκευσης μπαταριών θα πρέπει να θεωρούνται ως «μονάδες παραγωγής» και να αντιμετωπίζονται όπως οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τον KraftNAV.
Κατά την άποψη του επικεφαλής της 50Hertz, Kapferer, αυτό πρέπει να αλλάξει: Η εφαρμογή της KraftNAV είναι «αντιπαραγωγική για όλα τα έργα αποθήκευσης που έχουν πράγματι υψηλό βαθμό ωριμότητας και θα είχαν πιθανότητες υλοποίησης. Η εφαρμογή του διατάγματος σημαίνει επίσης: Οι νέοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο που σχεδιάζει η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να μείνουν σε δεύτερη μοίρα όσον αφορά τη σύνδεση με το δίκτυο. «Αυτό καθιστά παράλογη μια στρατηγική για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, η οποία υποτίθεται ότι θα παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο Kapferer. Η 50Hertz ζητά μια «νομικά ασφαλή, διαφανή και χωρίς διακρίσεις» διαδικασία σύνδεσης στο δίκτυο.
Το Ίδρυμα για την Ουδετερότητα του Κλίματος υποστηρίζει αυτή την ιδέα. Τα συστήματα αποθήκευσης μπαταριών θα πρέπει να «εξαιρούνται ρητά από το πεδίο εφαρμογής του KraftNAV», σύμφωνα με ένα πρόσφατα δημοσιευμένο έγγραφο της δεξαμενής σκέψης. Η ισχύουσα προσέγγιση της προτεραιότητας θα πρέπει να καταργηθεί. Στόχος θα πρέπει να είναι μια «διαδικασία κράτησης βάσει κανόνων που δίνει προτεραιότητα σε έργα που μπορούν να υλοποιηθούν γρήγορα».
Η Γερμανική Ένωση Συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας (BVES), η οποία συγκεντρώνει εταιρείες από τον τομέα της αποθήκευσης, αναγνωρίζει τα προβλήματα. «Υπάρχει πραγματικά ένας τεράστιος φόρτος εργασίας για τους διαχειριστές δικτύου αυτή τη στιγμή για την επεξεργασία των αιτήσεων σύνδεσης στο δίκτυο. Δεν πρόκειται μόνο για εγκαταστάσεις αποθήκευσης, αλλά και για πολλά άλλα συστήματα που πρόκειται επί του παρόντος να συνδεθούν στο δίκτυο, όπως κέντρα δεδομένων ή πάρκα φόρτισης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BVES Urban Windelen στην Handelsblatt.
Ο Windelen πιστεύει ότι είναι η σειρά του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Δικτύων. «Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων αφήνει σε μεγάλο βαθμό τους διαχειριστές δικτύου και τους διαχειριστές αποθήκευσης να αντιμετωπίσουν την κατάσταση μόνοι τους. Θα μπορούσαν να έχουν τεθεί εδώ και καιρό αξιόπιστοι όροι σύνδεσης στο δίκτυο, σε συνδυασμό με αξιόπιστα κριτήρια για την αξιολόγηση, την ιεράρχηση και την ταξινόμηση των αιτήσεων σύνδεσης στο δίκτυο», δήλωσε ο Windelen.
Διαβάστε ακόμη