Με τον νέο φορολογικό νόμο, οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να τερματίσουν την κρατική υποστήριξη για την αιολική και ηλιακή ενέργεια. Απέναντι σε αυτό, οι εταιρείες από την Κίνα θα πρέπει να είναι ικανοποιημένες, σύμφωνα με όσα σχολιάζει η Handelsblatt.Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι κατασκευαστές που θα ξεκινήσουν την κατασκευή έως τα μέσα του 2026 μπορούν πλέον να λάβουν την πλήρη φορολογική πίστωση εντός πέντε ετών.

Επιπλέον, τα αρχικά προτεινόμενα πρόσθετα τέλη για τα αιολικά και ηλιακά πάρκα έχουν καταργηθεί.

Μετά την Κίνα, οι ΗΠΑ είναι η αγορά με τη μεγαλύτερη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως. Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι εργάζονται στην πράσινη βιομηχανία. Με 270 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν πλέον πάνω από το 15% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ.

Οι εταιρείες αντιδρούν με προσοχή

Πολλές εταιρείες εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές σχετικά με τους νέους κανονισμούς. Ο γερμανικός ενεργειακός όμιλος RWE, για παράδειγμα, δηλώνει: «Όσον αφορά την επιχείρησή μας, η τρέχουσα πρόταση δεν έχει καμία επίπτωση στα έργα μας που βρίσκονται υπό κατασκευή και προσφέρει επενδυτική ασφάλεια για αυτά τα έργα». Δεν θέλουν να κάνουν εικασίες για τον αντίκτυπο στα νέα έργα, «καθώς η νομοθετική διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί».

Η εταιρεία με έδρα το Έσσεν είναι ένας από τους μεγαλύτερους φορείς εκμετάλλευσης ηλιακών πάρκων στη Βόρεια Αμερική από τότε που απέκτησε τμήματα της επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της αμερικανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Con Edison.

Η SMA Solar, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μετατροπέων για φωτοβολταϊκά συστήματα στον κόσμο, αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε μαζί της. Ο νόμος των 900 σελίδων περιέχει πολλές λεπτομέρειες που οι εταιρείες θα πρέπει να αναλύσουν τις επόμενες ημέρες. Η αβεβαιότητα είναι υψηλή.

Εκτός από την κατάργηση των επιδοτήσεων, το νομοσχέδιο υποτίθεται ότι θα περιλάμβανε επίσης έναν φόρο κατανάλωσης στα ξένα εξαρτήματα. Αυτό θα επηρέαζε κυρίως τους Κινέζους παραγωγούς, οι οποίοι ήδη κυριαρχούν σχεδόν πλήρως στην παγκόσμια αγορά ηλιακής ενέργειας. Ο φόρος δεν περιλαμβάνεται πλέον στο τελικό νομοσχέδιο.

Οι παραγωγοί ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ είναι απογοητευμένοι από αυτό, ειδικά εκείνες οι εταιρείες που κατασκεύασαν νέα εργοστάσια στις ΗΠΑ λόγω της υπόσχεσης για εγχώρια κίνητρα αγορών βάσει του «Νόμου για τη Μείωση του Πληθωρισμού» (IRA).

«Αυτό είναι ένα πλήγμα για τους εργαζόμενους και τις εταιρείες που κατασκευάζουν αυτά τα εργοστάσια», δήλωσε σε μια συνέντευξη ο Mike Carr, εκτελεστικός διευθυντής του Συνασπισμού Κατασκευαστών Ηλιακής Ενέργειας για την Αμερική. Χωρίς τον φόρο κατανάλωσης, δεν θα υπήρχε κίνητρο για εγχώρια κατασκευασμένα συστήματα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, ο Donald Trump είχε ήδη επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές φθηνών ηλιακών μονάδων από την Κίνα για τα βασικά εξαρτήματα: ηλιακά κύτταρα, πλακίδια και πολυπυρίτιο.

Ο προκάτοχός του, Joe Biden, είχε αυξήσει ξανά τους δασμούς στο 50%. Με τους ανακοινωθέντες πρόσθετους δασμούς, οι δασμοί θα μπορούσαν να αυξηθούν στο 70%.

Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να πλήξει σκληρά και τους εγχώριους παραγωγούς. Κάθε μονάδα βασίζεται σε κινεζικά εξαρτήματα. Μια απόφαση σχετικά με αυτό αναμένεται στις 9 Ιουλίου, όταν λήγει το μορατόριουμ για τους νέους περιορισμούς στις εισαγωγές.

Διαβάστε ακόμη