Με απλοποιημένες διαδικασίες θα τρέξουν τα έργα ΑΠΕ από τα οποία θα επωφεληθούν νοικοκυριά του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Α, στο πλαίσιο του προγράμματος «Απόλλων». Στόχος είναι να μη χαθούν οι προθεσμίες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας (RRF). Επομένως, προτεραιότητα θα έχουν τα έργα που διαθέτουν όρους σύνδεσης. Στόχος είναι επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, από την διαδικασία να πάρουν προτεραιότητα έργα συμψηφισμού και περισσότερα έργα αποθήκευσης.
Τα νοικοκυριά του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Α θα επωφεληθούν από μια σταθερή τιμή που θα διαμορφωθεί γύρω στα 3,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με ένα «ταβάνι» κατανάλωσης που θα λαμβάνει υπόψη τη μέση μηναία κατανάλωση των νοικοκυριών ΚΟΤ αυτή τη στιγμή. Στο σύνολό τους, τα έργα θα έχουν ισχύ πάνω από 250 MW, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη για έργα αποθήκευσης περίπου 500 MWh με σκοπό την κάλυψη των καταναλωτικών αναγκών όταν τα έργα ΑΠΕ δεν είναι λειτουργικά. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση για τους διαγωνισμούς που θα αφορούν τα νοικοκυριά και θα ακολουθήσει η υπουργική απόφαση που θα αφορά τις περιφέρειες.
Όπως έχει γράψει το energygame.gr, οι περισσότερες περιφέρειες που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν παραδώσει στοιχεία για τις ενεργειακές κοινότητες. Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα Απόλλων προέβλεπε τη σύσταση 13 ενεργειακών κοινοτήτων, μία ανά Περιφερειακή Ενότητα και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να καλυπτόταν το 50% των καταναλώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συναφών φορέων, όπως οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Βασικός στόχος είναι και η μείωση του ενεργειακού κόστους για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και τους Γενικούς και Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ), καλύπτοντας το 50% των καταναλώσεων τους.
Διαβάστε ακόμη