Παρά το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει στην αγορά για την αποθήκευση, οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις είναι ένα μεγάλο «αγκάθι». Αυτό υποστηρίζουν πηγές της αγοράς, επισημαίνοντας πως υπάρχουν μια σειρά από άδειες, με την εμπλοκή του ΑΔΜΗΕ να είναι καθοριστική και με τις αποφάσεις του διαχειριστή να καθυστερούν, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας. Παρόλα αυτά, η ανάγκη προσθήκης των πρώτων μεγάλων έργων αποθήκευσης είναι μεγάλη, με εκτιμήσεις της αγοράς να τονίζουν πως τα έργα από τον πρώτο διαγωνισμό θα δώσουν τεράστια «ανάσα» στο πρόβλημα των περικοπών το οποίο μεγεθύνεται χρόνο με το χρόνο. Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο διαγωνισμό είχαν περάσει στην επόμενη φάση 12 έργα αυτόνομων μπαταριών συνολικής ισχύος 411,79 MW, ενώ στον δεύτερο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων η δημοπρατούμενη ισχύς είχε κλειδώσει στα 299,775 MW. Ο τρίτος διαγωνισμός αφορούσε έργα ισχύος 200 MW και διάρκειας 4 ωρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται πως τα πρώτα έργα του διαγωνισμού, θα μπουν στην «πρίζα» αν όχι στο τέλος του 2025, στις αρχές του επόμενου έτους. Την ίδια ώρα, πηγές της αγοράς θεωρούν πως το ενδιαφέρον της αγοράς για έργα αποθήκευσης θα συνεχιστεί. Αυτό φάνηκε και στον αδειοδοτικό κύκλο του Ιουνίου, όπου υπήρξαν 35 αιτήματα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, όσο υπάρχει το εμπόδιο των καθυστερήσεων στην αδειοδότηση θα δημιουργείται τεράστιο ζήτημα. Όπως τονίζουν, δεν είναι μόνο το πρόβλημα στην καθυστέρηση των όρων σύνδεσης, αλλά στην άδεια εγκατάστασης και στην έγκριση καταλληλόλητας. Μετά θα πρέπει να εγκριθούν τα σχέδια για να κάνει ένας επενδυτής το έργο. Οπότε μεσολαβούν αρκετοί μήνες, μέχρι το έργο να δηλώσει ετοιμότητα.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, παραμένει ως ερώτημα το θέμα των εσόδων από άλλες αγορές, πέραν του arbitrage. Ζητούμενο, όπως λένε, είναι να συμμετέχουν τα έργα και στην αγορά εξισορρόπησης. Στο πλαίσιο αυτό, επαναφέρεται το θέμα του capacity payment. Κάτι αντίστοιχο, δηλαδή, που είχε εφαρμοστεί παλιότερα, με τις θερμικές μονάδες. Τα συγκεκριμένα έργα θα δηλώνουν ετοιμότητα, στο πλαίσιο των αναγκών που έχει το σύστημα, με το μοντέλο αυτό να μην έχει σχέση με κρατική ενίσχυση. Όσοι θέλουν να τα κατοχυρώσουν λαμβάνουν συμμετοχή σε διαγωνιστικές διαδικασίες.
Να σημειωθεί πάντως πως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται το σενάριο να δοθεί παράταση πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου για τις merchant μπαταρίες. Κύκλοι της αγοράς τονίζουν πως δεν είναι μόνο οι παρατάσεις το ζητούμενο, το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η προέγκριση δανείου που θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τα υποψήφια έργα αποθήκευσης με μπαταρίες. Πάντως, είναι γεγονός πως η αγορά δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματά της και αυτό φαίνεται και στα μικρότερα έργα. Ακόμα και στο πρόγραμμα επιχορήγησης «Συστήματα Αποθήκευσης στις Επιχειρήσεις», με το υπουργείο χθες να δίνει νέα παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ «οι τρεις επιπλέον μήνες έως τη νέα καταληκτική ημερομηνία θα διευκολύνουν τους υποψήφιους δικαιούχους για τη συλλογή, καθώς και την ορθή και πλήρη προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών που προβλέπονται για την υποβολή της αίτησης στον σχετικό οδηγό του Προγράμματος».
Διαβάστε ακόμη