Η ουγγρική κυβέρνηση θα ξεκινήσει το πρόγραμμα στήριξης για την παραγωγή βιοαερίου και βιομεθανίου σε λίγες εβδομάδες, με προϋπολογισμό 40 δισεκατομμυρίων φιορίνια (100 εκατομμύρια ευρώ), δήλωσε ο Βίκτορ Χόρβατ, Υφυπουργός Ενεργειακής Μετάβασης, στην κεντρική του ομιλία στη Σύνοδο Βιοαερίου της Βουδαπέστης. Σύμφωνα με το ceenergy news, οι επιλέξιμες δραστηριότητες καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, από τη συλλογή και αποθήκευση πρώτων υλών, σε όλα τα στάδια παραγωγής βιοαερίου, μέχρι και τη σύνδεση με το εθνικό δίκτυο. Η διαθέσιμη επιχορήγηση ανά αίτηση κυμαίνεται από 500 εκατομμύρια φιορίνια (1,25 εκατομμύρια ευρώ) έως 5 δισεκατομμύρια φιορίνια (περίπου 12,5 εκατομμύρια ευρώ), ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις τα κατώτατα και ανώτατα όρια είναι 200 εκατομμύρια φιορίνια (περίπου 500.000 ευρώ) και 800 εκατομμύρια φιορίνια (περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ). Η πρόσκληση για το βιοαέριο και το βιομεθάνιο θα είναι ανοιχτή από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Χόρβατ σημείωσε ότι η Ουγγαρία υστερεί στην παραγωγή βιοαερίου και βιομεθανίου, ακόμη και σε σύγκριση με άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Τσεχία ή η Πολωνία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να τριπλασιάσει την παραγωγή βιοαερίου έως το 2030, φτάνοντας τα 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm). Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση προγραμματίζεται για την παραγωγή βιομεθανίου, από τα σημερινά 5 mcm σε σχεδόν 200 mcm.
Το βιοαέριο και ο ρόλος του στην ενεργειακή μετάβαση
Το βιοαέριο είναι ένα ανανεώσιμο καύσιμο που παράγεται μέσω της αναερόβιας χώνευσης οργανικών αποβλήτων, όπως ζωικά κατάλοιπα, υπολείμματα γεωργικών καλλιεργειών και βιοαποδομήσιμα αστικά απόβλητα. Η διαδικασία αυτή γίνεται με τη βοήθεια μικροοργανισμών σε συνθήκες απουσίας οξυγόνου, με αποτέλεσμα την παραγωγή μεθανίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θέρμανσης ή ακόμα και ως καύσιμο για οχήματα. Το υπόλειμμα της διαδικασίας, γνωστό ως χωνεμένο υπόλειμμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λίπασμα.
Η αξιοποίηση του βιοαερίου συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στην ενεργειακή ανεξαρτησία και στην κυκλική οικονομία, καθώς μετατρέπει απορρίμματα σε χρήσιμη ενέργεια. Επιπλέον, αποτελεί μια λύση διαχείρισης αποβλήτων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενισχύοντας ταυτόχρονα την τοπική ανάπτυξη και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας στον αγροτικό και ενεργειακό τομέα.
Διαβάστε ακόμη