Η αποθήκευση ενέργειας παγκοσμίως υφίσταται σημαντικό μετασχηματισμό λόγω της ταχείας υιοθέτησης των μπαταριών φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP), οι οποίες είναι πιο προσιτές και εξαρτώνται λιγότερο από αμφιλεγόμενα μέταλλα όπως το νικέλιο και το κοβάλτιο. Αυτή η αλλαγή τροφοδοτεί μια έκρηξη σε έργα αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα δικτύου, τα οποία αυξάνονται πλέον ταχύτερα από τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων (EV), σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου, που παραθέτει το Reuters.

Το έργο Thorpe Marsh της Fidra Energy αξίας 600 εκατομμυρίων λιρών στη βόρεια Αγγλία, που πρόκειται να γίνει ο μεγαλύτερος χώρος αποθήκευσης ενέργειας στην Ευρώπη, αποτελεί παράδειγμα αυτής της τάσης. Το έργο, το οποίο αρχικά αμφισβητήθηκε από το υψηλό κόστος, κατέστη βιώσιμο αφού οι τιμές των μπαταριών LFP μειώθηκαν στο μισό μέσα σε μόλις 18 μήνες. Οι μπαταρίες LFP προσφέρουν τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα: είναι φθηνότερες, αποφεύγουν τις ηθικές ανησυχίες και τις ανησυχίες για τον άνθρακα που συνδέονται με την εξόρυξη νικελίου και κοβαλτίου, και χάρη στις πρόσφατες τεχνολογικές βελτιώσεις έχουν πλέον διάρκεια ζωής έως και 20 έτη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χωρητικότητα στην αποθήκευση ενέργειας πρέπει να αυξηθεί οκταπλάσια έως το 2030 και 34 φορές έως το 2050 για να στηρίξει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναφέρει η UBS. Η αποθήκευση ενέργειας θα αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της ζήτησης μπαταριών έως το 2030, με τις LFPs στο επίκεντρο αυτής της ανάπτυξης. Κινεζικές εταιρείες όπως η BYD εκμεταλλεύονται ήδη την τάση αυτή, ξεπερνώντας περαιτέρω τους δυτικούς παραγωγούς μπαταριών.

Αυτή η εξέλιξη προκαλεί απότομη πτώση της ζήτησης – και των τιμών – για το νικέλιο και το κοβάλτιο. Οι τιμές του νικελίου αναφοράς έχουν μειωθεί στο μισό τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ το κοβάλτιο έχει πέσει κατά 60%. Η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξακολουθεί να αυξάνεται, αλλά η ζήτηση για μπαταρίες αποθήκευσης αυξήθηκε ακόμη ταχύτερα, κατά 51% το 2024.

Ταυτόχρονα, οι φιλοδοξίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να μειώσουν την εξάρτηση από τις κινεζικές εισαγωγές μπαταριών αντιμετωπίζουν εμπόδια. Περίπου το 90% των μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας των ΗΠΑ εξακολουθούν να προέρχονται από την Κίνα και οι νέοι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη. Παρ’ όλα αυτά, έργα όπως το Thorpe Marsh, το οποίο χρησιμοποιεί μπαταρίες κινεζικής κατασκευής, υποδηλώνουν ότι η πρακτική συνεργασία με την Κίνα παραμένει απαραίτητη εάν τα έθνη ελπίζουν να επιτύχουν τους καθαρούς μηδενικούς στόχους τους.

Μακροπρόθεσμα, η ζήτηση λιθίου αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, καθώς παραμένει κεντρικό στοιχείο τόσο για την LFP όσο και για άλλες χημικές μπαταρίες, ακόμη και όταν η ίδια η αλυσίδα εφοδιασμού της αντιμετωπίζει ελέγχους σχετικά με περιβαλλοντικές ανησυχίες και ανησυχίες για τα δικαιώματα των ιθαγενών.

Αυτή η επιταχυνόμενη αλλαγή στη σύνθεση των μπαταριών αναδιαμορφώνει τον χάρτη των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού εμπορευμάτων και καθαρής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη