Επανάσταση στην εμπορική ναυτιλία φιλοδοξεί να φέρει μια βρετανική startup, η GT Green Technologies, με την πρωτοποριακή λύση αιολικής πρόωσης AirWingTM, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό άλμα προς τις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον ναυτιλιακές πρακτικές. Η GT Green, που κέρδισε το Maritime UK Startup of the Year, εξασφάλισε χρηματοδότηση 4,3 εκατ. ευρώ.

Καθώς η ναυτιλιακή βιομηχανία πραγματοποιεί τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε πιο βιώσιμες και με μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα λειτουργίες, υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες επιλογές. Η GT Green με την καινοτομία αιολικής πρόωσης AirWingTM, χρησιμοποιεί ένα καινοτόμο άκαμπτο ιστίο ανέμου για την παραγωγή ώθησης προς τα εμπρός, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η GT Green Technologies σε συνεργασία με τη ναυτιλιακή εταιρεία Carisbrooke Shipping και το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, έλαβε επιχορήγηση ύψους 3,7 εκατ. λιρών (4,3 εκατ. ευρώ.) στο πλαίσιο του διαγωνισμού Clean Maritime Demonstration Competition Round 4 (CMDC4) για την εγκατάσταση μιας μονάδας AirWing μήκους 20 μέτρων σε ένα πλοίο της Carisbrooke Shipping στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που σηματοδοτεί μια στροφή προς πιο πράσινες ναυτιλιακές πρακτικές, αναφέρει το maritime-executive.

Το πρόγραμμα CMDC4 επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της απαραίτητης τεχνολογίας για την απαλλαγή του ναυτιλιακού τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Carisbrooke Shipping © carisbrooke.com

Carisbrooke Shipping © carisbrooke.com

Εξοικονόμηση καυσίμων και μείωση CO2 με την τεχνολογία AirWingTM

Το σύστημα αιολικής πρόωσης AirWingTM θα κινεί το πλοίο στη διαδρομή Ηνωμένο Βασίλειο-Καναδά-Ηνωμένο Βασίλειο, προσφέροντας σημαντικά οφέλη. Η αναμενόμενη εξοικονόμηση καυσίμων και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα φτάνει το 8,3%, με αποτέλεσμα την ετήσια εξοικονόμηση κόστους που ξεπερνά τις 139.000 λίρες Αγγλίας (162.685 ευρώ). Κατά τη διάρκεια της 25ετούς διάρκειας ζωής του, το 20 μέτρων AirWingTM έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 14.250 μετρικούς τόνους, κάτι που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση περισσότερων από 3.000 αυτοκινήτων από τους δρόμους.

Το AirWingTM χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής για τον χειρισμό της ροής του αέρα που έχει σχεδιαστεί για να μεγιστοποιεί την παραγωγή ώσης, διατηρώντας παράλληλα ένα συμπαγές και ελαφρύ προφίλ. Αυτή η καινοτομία που εκκρεμεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ανταποκρίνεται στην πιεστική ανάγκη για βιώσιμες ναυτιλιακές λύσεις, ιδίως σε πλοία γενικού φορτίου με περιορισμένο χώρο στο κατάστρωμα.

Ο ρόλος της Carisbrooke Shipping

Η Carisbrooke Shipping, η οποία επιβλέπει την τεχνική διαχείριση ενός παγκόσμιου στόλου 27 πλοίων, βρίσκεται σε στρατηγική θέση ως η πρώτη που θα ενσωματώσει αυτή την πρωτοποριακή τεχνολογία.

Ο καπετάνιος Simon Merritt, Sr. Fleet Manager της Carisbrooke Shipping, δήλωσε: «Συζητάμε για διάφορες τεχνολογίες με την GT Green τα τελευταία δύο χρόνια και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα δοκιμάσουμε το πρωτότυπο της έννοιας AirWing το 2024. Η χρήση της τεχνολογίας AirWing θα μειώσει το λειτουργικό κόστος μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές ρύπων. Θα βελτιώσει τα πράσινα διαπιστευτήρια του πλοίου και θα μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση για τους χειριστές του πλοίου. Θα εγκαταστήσουμε το AirWing σε ένα από τα πλοία μας που είναι εγγεγραμμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο και όλες οι εργασίες σχεδιασμού καθώς και η κατασκευή θα πραγματοποιηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η συμβολή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ

Ο Tobias Laux, ερευνητικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, σχολίασε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που συμμετέχουμε στην κοινοπραξία AirWing και που θα συνεισφέρουμε την τεχνογνωσία μας στις δοκιμές και τη μοντελοποίηση σύνθετων δομών στην ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας αιολικής πρόωσης. Πιστεύουμε ότι η αιολική πρόωση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μελλοντική βιώσιμη ναυτιλία και ότι η διεπιστημονική έρευνα στη ρευστοδυναμική, τις δομές και την επιστήμη των πλοίων θα είναι απαραίτητη για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της».

Δυνατότητες της αιολική πρόωση

Η GT Green Technologies έχει ήδη εκπονήσει μελέτες σκοπιμότητας για μερικούς από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους πλοιοκτήτες και έχει λάβει πολλαπλές επιστολές προθέσεων για μελλοντικές παραγγελίες. Με 20.000 πλοία παγκοσμίως κατάλληλα για αιολική πρόωση (έναντι μόνο περίπου 35 εγκαταστάσεων σήμερα), η αγορά είναι τεράστια και η πρόταση της GT Green Technologies, της δίνει τη δυνατότητα για ταχεία εμπορική ανάπτυξη.

Ο υπουργός Ναυτιλίας της Βρετανίας Lord Davies δήλωσε: «Το ξεκλείδωμα ενός βιώσιμου ναυτιλιακού τομέα και της οικονομικής ανάπτυξης που προσφέρει βασίζεται στην τεχνολογία αιχμής που θα ωθήσει τον κλάδο στο επόμενο επίπεδο. Το ταξίδι προς τη βιωσιμότητα απαιτεί τολμηρές επενδύσεις που θα προσφέρουν όχι μόνο πιο πράσινη ναυτιλία αλλά και θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι μετασχηματιστικές λύσεις μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση του μελλοντικού τοπίου της ναυτιλιακής βιομηχανίας και να στηρίξουν τις θέσεις εργασίας στις παράκτιες κοινότητες».