Η σωρευτική φωτοβολταϊκή ισχύς στην Κροατία έχει ξεπεράσει το 1 GW, σύμφωνα με την Ένωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Κροατίας (RES Croatia). Ένας εκπρόσωπος δήλωσε στο περιοδικό pv ότι η χώρα προσχώρησε πρόσφατα στο «κλαμπ» του 1 GW ηλιακής ενέργειας, από 872 MW στο τέλος του 2024.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković επισκέφθηκε πρόσφατα το εργοτάξιο του φωτοβολταϊκού σταθμού Korlat στο Benkovac, στη νοτιοδυτική Κροατία.

Το έργο ισχύος 99 MW, το οποίο κατασκευάζεται δίπλα σε ένα υφιστάμενο αιολικό πάρκο ισχύος 58 MW, έχει λάβει χρηματοδοτική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η κινεζική Norinco International εκτελεί την ανάπτυξη, ενώ η θέση σε λειτουργία αναμένεται το 2026.

Ο Plenković δήλωσε ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια είναι ένας από τους τέσσερις στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Κροατία να ενισχύσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία, να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να συμμετέχουμε με αυτόν τον τρόπο στις παγκόσμιες προσπάθειες που γίνονται με βασικό στόχο τη μείωση της αρνητικής κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Plenković.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η φωτοβολταϊκή μονάδα Korlat αποτελεί μέρος των 1,43 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που επενδύει η Κροατία στον τομέα της ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι η Κροατία είναι μία από τις τρεις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις υψηλότερες εκπομπές μεθανίου από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με έρευνα της Greenpeace Κροατίας και της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Clean Air Task Force (CATF). Η Greenpeace Κροατίας σημείωσε ότι το μεθάνιο έχει 84 φορές μεγαλύτερη ικανότητα πρόκλησης υπερθέρμανσης του πλανήτη σε σύγκριση με το διοξείδιο του άνθρακα σε χρονικό ορίζοντα 20 ετών, αναφέρει το Balkan Green Energy News.

Διαβάστε ακόμη