Σοβαρές πιθανότητες συγκεντρώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο να δοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάποια παράταση στη δυνατότητα προσθήκης μπαταριών σε υφιστάμενα φωτοβολταϊκά έργα. Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Ενέργειας προέβλεψε την αδειοδοτική πριμοδότηση υφιστάμενων έργων που θα προσθέσουν μπαταρία. Η δυνατότητα αξιοποίησης του συγκεκριμένου μέτρου μπορούσε να γίνει μέχρι τις 30 Απριλίου, με τους ενδιαφερόμενους να καταθέτουν αίτηση είτε για τα 300 μεγαβάτ στον ΑΔΜΗΕ είτε για τα 300 μεγαβάτ στον ΔΕΔΔΗΕ. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορούσε είτε φωτοβολταϊκά έργα που συμμετέχουν απευθείας στην αγοράς είτε διαθέτουν σύμβαση πώλησης ή σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν συγκέντρωσε ενδιαφέρον και ένας από τους λόγους ήταν πως δεν μπορούσαν τα συγκεκριμένα έργα να συμμετέχουν στην αγορά εξισορρόπησης. Αντιθέτως, όπως υποστηρίζουν πηγές της αγοράς, είναι πιο συμφέρον να προστεθεί μπαταρία σε ομαδοποιημένα έργα. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο εξετάζει να δοθεί παράταση για να πάρουν περισσότερο χρόνο projects που βλέπουν θετικά την κίνηση αυτή.

Πηγές της αγοράς θεωρούν πως, χωρίς αμφιβολία, παρά τις καθυστερήσεις η αποθήκευση θεωρείται η λύση στο αδιέξοδο των περικοπών, όμως χρειάζονται και κίνητρα. Όπως αναφέρουν στο energygame.gr, «σίγουρα χρειάζεται ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο σε γενικές γραμμές υπάρχει. Χρειάζεται πλέον μόνο σταθερότητα». Το ερώτημα όμως που υπάρχει από την αγορά είναι εάν θα μπορούν να συμμετέχουν τα συγκεκριμένα έργα, δηλαδή εκείνα που θα προσθέσουν μπαταρίες και σε άλλες αγορές. Το στοίχημα, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, είναι να μπορούν να συμμετέχουν στην αγορά εξισορρόπησης.

Σε ό,τι αφορά τις standalone μπαταρίες, εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μπορεί να προβλέφθηκε στην πρόσκληση του υπουργείου η επίσπευση των αδειοδοτικών διαδικασιών, δεν δόθηκε όμως λειτουργική ενίσχυση. Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό ως προς τον χρόνο υλοποίησης των έργων, προεξοφλώντας πως στο μέλλον θα οδηγηθούμε σε νέες παρατάσεις. Όμως το πιο σοβαρό πρόβλημα, όπως τονίζουν, είναι η προέγκριση δανείου που θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τα υποψήφια έργα αποθήκευσης με μπαταρίες. Τη στιγμή που, όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, δεν θα έχουν εξασφαλιστεί οι όροι σύνδεσης, χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Το πρόβλημα οφείλεται στον υψηλό φόρτο εργασιών των διαχειριστών που έχει ως αποτέλεσμα τις σημαντικές καθυστερήσεις στην εξέταση των έργων.

Όπως έχει κατά καιρούς αναφέρει το energygame.gr, το στοίχημα της αποθήκευσης ενέργειας είναι μεγάλο, με δεδομένο πως οι περικοπές ενέργειας τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν και με το δεδομένο επίσης ότι το ενεργειακό μείγμα της χώρας είναι συγκεκριμένο και τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα συνεχίσουν με αμείωτο ρυθμό να μπαίνουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα, δε, με εκτιμήσεις οι περικοπές αναμένεται να φτάσουν τα επόμενα χρόνια ακόμα και το 10%, ενώ φέτος θα κινηθούν κοντά στο 7-8%. Το ζήτημα των περικοπών είναι αλληλένδετο με εκείνο της μειωμένης ζήτησης που υπάρχει στην Ελλάδα. Ήδη στη χώρα μας, ειδικά τα τελευταία δύο σαββατοκύριακα του Μαΐου, οι τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας κινούνται κοντά στο μηδέν, κάτι που αποτελεί ένα ακόμα «καμπανάκι» για την αγορά ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη