Η εικόνα που κυριαρχεί στην Ελλάδα αντανακλά μία εσωτερική, μικρή, αγορά που αντιμετωπίζει προβλήματα περικοπών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αρνητικών τιμών και κορεσμένα δίκτυα. «Υπάρχει φόβος η χώρα να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια και να πληρώνουμε γι’ αυτό. Δεν θέλουμε μόνο πράσινη ενέργεια, αλλά και φθηνή ενέργεια», ανέφερε ο κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο συνέδριο Clima 21.

Η ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ ( μαζί με τα υδροηλεκτρικά είμαστε στο 54%) στη χώρα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δυνατότητα πραγματοποίησης μεγάλης κλίμακας εξαγωγών μέσα από επενδύσεις σε ευέλικτα δίκτυα ηλεκτρικής διασύνδεσης. Προς το παρόν είναι περιορισμένη η δυναμικότητα των δικτύων, ώστε αυτά να ενσωματώσουν τον μαζικό εξηλεκτρισμό νέων τομέων της οικονομίας και να συμβάλουν στην επίτευξη υψηλότερων στόχων μείωσης των ανθρακούχων εκπομπών. Χωρίς τα δίκτυα, δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε την υπερβάλλουσα ενέργεια που μας δίνουν οι ΑΠΕ. «Η βιομηχανική ανάπτυξη χωλαίνει. Πρέπει να ανέβει η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλιώς δεν έχουν νόημα οι προσπάθειες και τα έργα που θέλει να προωθήσει η Ελλάδα». Η προβλεπόμενη ζήτηση ηλεκτρισμού ήταν πέρυσι 52 τεραβατώρες, ενώ η προβλεπόμενη ζήτηση το 2045 θα είναι 152 τεραβατώρες. «Ο εξηλεκτρισμός είναι το πιο σημαντικό κομμάτι», κατά τον Γενικό Διευθυντή της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) Παναγιώτη Παπασταματίου.

Υπάρχει ανάγκη αύξησης της συνδεσιμότητας, ώστε να καρπωθούμε τα οφέλη από τις περιόδους που η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνή. Τα δίκτυα θα επιτρέψουν στο σύστημα να απορροφήσει τους κραδασμούς σε έναν ευρύτερο χώρο, ελαχιστοποιώντας τις δυσμενείς επιπτώσεις σε οποιοδήποτε μεμονωμένο κράτος. Με άλλα λόγια, μια πραγματική ενεργειακή ένωση.

Σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας, Νίκο Τσάφο είναι ευρέως αντιληπτό το γεγονός ότι χρειάζεται να επιταχυνθούν οι επενδύσεις στα δίκτυα. Όπως σημείωσε με ανάρτησή του στο Linkedin οι επενδύσεις στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2023 σε σχέση με την περίοδο 2020-22 και είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερες από οποιοδήποτε σημείο μεταξύ 2012 και 2019. «Τα δίκτυά μας παραμελήθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Τώρα, μετά από χρόνια στασιμότητας, οι επενδύσεις αυξάνονται επιτέλους σύμφωνα με τις ανάγκες του συστήματος», έγραψε. Εντούτοις, δεν παρέλειψε να τονίσει πως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε παρά τις ζυμώσεις που γίνονται στη χώρα. «Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε. Αλλά σε έναν κόσμο όπου οι αναβαθμίσεις των δικτύων αναδεικνύονται ως το απαραίτητο συστατικό για την ενεργειακή μετάβαση, αυτοί οι αριθμοί είναι ενθαρρυντικοί – και δείχνουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ηγείται στην ενεργειακή μετάβαση», κατέληξε. Ο γενικός γραμματέας χαρακτήρισε «συναρπαστικό, αλλά και συνάμα απαιτητικό» το τοπίο που επικρατεί στην ενέργεια.

Στην Ανατολική Κρήτη ο διαγωνισμός για το πρώτο υπεράκτιο πάρκο – Στόχος το 2026

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Το εθνικό στοίχημα για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων χρειάζεται το δίκτυο υποδομών για να αναπτυχθεί η τεχνολογία σε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων της. «Συζητάμε κυρίως για πλωτά αιολικά», ανέφερε ο κ. Αϊβαλιώτης. Και συνέχισε λέγοντας πως «τα πλωτά έχουν υψηλό κόστος και γι’ αυτό πρέπει να αναπτύξουμε την τοπική εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και δίκτυο υποδομών κάτι που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία. Θα μπορούσαμε να καλύψουμε το 50% της εφοδιαστικής αλυσίδας και η ανάπτυξη των υπεράκτιων να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 1,9 δισ. ευρώ».

Φιλοδοξία του ΥΠΕΝ είναι ο πρώτος διαγωνισμός για το πρώτο πιλοτικό υπεράκτιο πάρκο στην Ανατολική Κρήτη να πραγματοποιηθεί το 2026. Πρόθεση του υπουργείου είναι να δοθεί επιδότηση από το Ταμείο Απανθρακοποίησης. Το επόμενο βήμα για την προώθηση των σχεδίων για τα υπεράκτια είναι η υπογραφή της ΣΜΠΕ των υπεράκτιων πάρκων, που αναμένεται μετά τις ευρωεκλογές. Αυτό που θέλει το υπουργείο Ενέργειας είναι να αποφευχθεί η διασπορά, εικόνα που επικράτησε στην αγορά των χερσαίων αιολικών.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Αϊβαλιώτης και στον ανταγωνισμό που ολοένα και αυξάνεται. Το μήνυμα ήταν «πρέπει να τρέξουμε».

Διαβάστε ακόμη