Ο γερμανικός ενεργειακός γίγαντας RWE επιταχύνει την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 86,5 MW κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου A44n στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί κατασκευάζονται σε ανακτημένη έκταση από το πρώην υπαίθριο λιγνιτωρυχείο Garzweiler, μεταξύ των πόλεων Bedburg και Jüchen. Το έργο αναμένεται να συνδεθεί με το δίκτυο μέχρι το τέλος του 2025, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος του ευρύτερου στόχου της RWE να αναπτύξει τουλάχιστον 500 MW νέας ισχύος ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην περιοχή της Ρηνανίας, μια πρώην περιοχή εξόρυξης που μετατρέπεται σε κόμβο καθαρής ενέργειας. Η εταιρεία τονίζει ότι τα έργα που γειτνιάζουν με αυτοκινητόδρομους, όπως το συγκεκριμένο, συχνά επωφελούνται από ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης και μεγαλύτερη δημόσια υποστήριξη λόγω των ελάχιστων συγκρούσεων στη χρήση γης και της επαναχρησιμοποίησης προηγουμένως διαταραγμένων τοπίων.

Η Katja Wünschel, διευθύνουσα σύμβουλος της RWE Renewables Europe & Australia, υπογράμμισε ότι τέτοιες τοποθεσίες δεν είναι μόνο στρατηγικές αλλά και πιο κοινωνικά αποδεκτές. Εκτός από την τρέχουσα ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, η RWE διερευνά αγροβολταϊκές εφαρμογές στην κοντινή περιοχή, όπου τα φωτοβολταϊκά πάνελ συνδυάζονται με γεωργικές δραστηριότητες για τη διπλή χρήση της γης. Ένα έργο επίδειξης βρίσκεται ήδη σε λειτουργία και δοκιμάζει αυτή την ιδέα.

Η RWE έχει ήδη εγκαταστήσει επτά φωτοβολταϊκά συστήματα στην περιοχή, τέσσερα από τα οποία είναι υβριδικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας με ενσωματωμένη αποθήκευση μπαταριών. Τα συστήματα αυτά συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του δικτύου και υποστηρίζουν την ευελιξία του ενεργειακού εφοδιασμού. Περισσότερα ηλιακά έργα βρίσκονται καθ’ οδόν, αξιοποιώντας περαιτέρω τους τεράστιους ανακτημένους χώρους γύρω από το ορυχείο Garzweiler.

Ο Lars Kulik, Chief Technology Officer για τις λιγνιτικές δραστηριότητες της RWE Power, επεσήμανε ότι οι ηλιακές εγκαταστάσεις αναπτύσσονται σε ανακαλλιεργημένες εκτάσεις και επωφελούνται από την υπάρχουσα υποδομή δικτύου γύρω από το πρώην ορυχείο, απλοποιώντας τη διαδικασία ανάπτυξης.

Συνολικά, οι νέες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις αποτελούν σημαντικό ορόσημο στη συνεχιζόμενη ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας. Καταδεικνύουν πώς οι πρώην περιοχές εξόρυξης άνθρακα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για βιώσιμη παραγωγή ενέργειας, μετατρέποντας περιοχές που κάποτε συνδέονταν με ορυκτά καύσιμα σε σύμβολα κλιματικής δράσης και περιφερειακού μετασχηματισμού.

Διαβάστε ακόμη