Ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο από περικοπές και μηδενικές τιμές συνθέτει το σκηνικό που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στην αγορά ενέργειας της Ελλάδας, με αποτέλεσμα δεκάδες GWh να έχουν «πεταχτεί» στα σκουπίδια, ώστε να μην διακινδυνέψει το ενεργειακό σύστημα. Μέχρι τώρα δεν έχει απειληθεί η ευστάθεια του συστήματος και οι μικρές διακοπές ρεύματος σε κάποιες περιοχές, όπως χθες στο κέντρο της Αθήνας, τα ξημερώματα, δεν αποτελούν ενδείξεις ενός γενικότερου προβλήματος, αλλά αποδίδονται σε μικρές βλάβες.

Αυτό δεν σημαίνει ασφαλώς πως δεν επικρατεί προβληματισμός για την εξέλιξη του φαινομένου της χαμηλής ζήτησης και της υπερπαραγωγής από ΑΠΕ. Στο Χρηματιστήριο Ενέργειας καταγράφεται σήμερα μια διαφορετική εικόνα ως προς τις συναλλαγές, σε σχέση με τις προηγούμενες τρεις ημέρες. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή καταγράφηκαν μηδενικές τιμές για πολλές ώρες. Αυτό οδήγησε πολλούς παραγωγούς ΑΠΕ να επιλέγουν να βγάλουν για πολλές ώρες τα έργα τους από τη λειτουργία. Αυτό έγινε και χθες  (Κυριακή 4 Απριλίου), οπότε παρατηρήθηκε για μια ακόμα μέρα υπερπαραγωγή ΑΠΕ που ξεπέρασε τις 19GWh, σε μια μέρα όπου η μέση τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώθηκε σε 36,90 ευρώ. Σήμερα, υπάρχει αλλαγή της εικόνας με άνοδο της ζήτησης και γενικότερα αυτή την εβδομάδα που θα σημειωθεί άνοδος της θερμοκρασίας, αναμένεται να πάρει μια «ανάσα» το σύστημα. Η παραγωγή σε ωριαίο επίπεδο αναμένεται να ξεπεράσει και τις 5GWh.

Περικοπές: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νομικές κινήσεις

Οι περικοπές έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια στην αγορά, επειδή δεν είναι μια και δύο ημέρες που υπάρχουν περικοπές, αλλά αρκετές, προκαλώντας ανησυχία για την οικονομική ζημιά που θα έχουν. Ορισμένοι μιλούν για νομικές κινήσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο. Όπως έχει γράψει το energygame.gr, πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για μη αναλογικές περικοπές και κανείς από τους παραγωγούς δεν γνωρίζει, όπως λένε, αν γίνονται με σύννομο τρόπο, καθώς όπως τονίζουν έχουμε δύο κατηγορίες έργων που υφίστανται περικοπές: Τα έργα της ομάδας Α στα οποία οι Διαχειριστές κατεβάζουν τους διακόπτες και τα έργα της ομάδας Β τα οποία δέχονται εντολές και καλούνται οι ιδιοκτήτες τους με τηλεχειρισμό να περικόψουν έργα. Το ερώτημα που θέτουν πηγές της αγοράς είναι πώς γίνεται η κατανομή. Παράλληλα, προσθέτουν πως οι απώλειες εσόδων σε ετήσια βάση τείνουν να ξεπεράσουν το 5%. Επιπλέον, στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως οι ΦΟΣΕ δεν έχουν ενημέρωση για το ποιοι κόβονται και πότε, αντιμετωπίζοντας χρεώσεις αποκλίσεων. Να σημειωθεί πως, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, οι δηλώσεις φορτίου γίνονται από την προηγούμενη ημέρα, δεν ξέρουν όμως οι ΦΟΣΕ εάν θα «κοπούν» κάποιοι.

Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί η αναφορά του συνδέσμου φωτοβολταϊκών ΠΟΣΠΗΕΦ, με αφορμή τη συνάντηση, την προηγούμενη βδομάδα, εκπροσώπων του με τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ. «Εμείς δε διανοούμαστε να διακινδυνεύσουμε ούτε κατ’ ελάχιστον την ευστάθεια του Συστήματος και την πιθανότητα δημιουργίας προβλήματος για τη χώρα. Η στάση μας θα χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα και σοβαρότητα, όπως πάντα. Αν αντίστοιχη ήταν η στάση όλων των εμπλεκόμενων φορέων τα τελευταία έτη και κυρίως του ΥΠΕΝ, δεν θα φτάναμε σήμερα στην τραγελαφική κατάσταση που βιώνουμε».

Διαβάστε ακόμη