Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο συγκρότημα παραγωγής φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Flex2Energy. Το συγκεκριμένο έργο θα δώσει νέα «πνοή» στην τεχνολογία, καθώς θα μπορεί να παράγει 1.000.000 τ.μ. φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς. Για να έχουμε εικόνα της διαφοράς, σήμερα η παραγωγή βρίσκεται στα 50.000 τ.μ. Οπότε το εργοστάσιο θα καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. Μάλιστα, θυγατρική της Organic Electronic Technologies θα υπογράφει συμβάσεις, με σκοπό να αναλαμβάνει χώρους εγκατάστασης των συγκεκριμένων υλικών και στο εξωτερικό.
Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ πλέον υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον στον αγροτικό τομέα, εκτιμάται πως θα επεκταθεί και στον αστικό ιστό, καθώς ενδιαφέρον έχει δείξει τόσο ο δήμος Αθηναίων, όσο και ο δήμος Θεσσαλονίκης. Επομένως, εκτιμάται πως στο μέλλον τα κτίρια των δήμων, των περιφερειών, σχολικές εγκαταστάσεις και άλλοι χώροι θα χρειαστούν τα συγκεκριμένα προϊόντα. Μιλώντας στο energygame.gr ο κ. Στέργιος Λογοθετίδης, Πρόεδρος και ιδρυτής της Organic Electronic Technologies, σημείωσε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την παραγωγή φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς είναι μεγάλο στη χώρα μας, επισημαίνοντας το θετικό αντίκτυπο που έχει στην αγροτική παραγωγή και συγκεκριμένα στα θερμοκήπια, καθώς βελτιώνει μέσω της υδροπονίας την παραγωγή προϊόντων, κατά 5-10 φορές. Άρα, όπως τονίζει «από τη μια πλευρά βελτιώνεται η αγροτική παραγωγή και από την άλλη μειώνεται το ενεργειακό κόστους, με τους αγρότες να αποκτούν αυτονομία, σε μια περίοδο που το πρόβλημα των κορεσμένων δικτύων είναι μεγάλο».
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάρτηση της Hellenic Organic & Printed Electronics Association (HOPE-A) στο LinkedIn, «τα ημιδιαφανή οργανικά φωτοβολταϊκά της ΟΕΤ αποτελούν σήμερα μια από τις πιο φιλικές στο περιβάλλον εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας. Είναι εύκαμπτα ελαφριά και εύκολα στην τοποθέτησή τους αφού μπορούν να ενσωματωθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Έχουν σχεδιαστεί για να μεγιστοποιούν την αποδοτικότητα της καλλιεργήσιμης γης, παράγοντας φωτοβολταϊκή ενέργεια και προσφέροντας αυτονομία (χωρίς σύνδεση με δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ), ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν το μικροκλίμα (ψύξη/σκίαση) στο θερμοκήπιο, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους όπως νερό και ενέργεια. Τα αποτελέσματα πεδίου, δείχνουν έως και 30% αύξηση των αποδόσεων των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, λόγω της βελτιωμένης ρύθμισης του μικροκλίματος (θερμοκρασία, φως, υγρασία) σε εγκαταστάσεις οργανικών φωτοβολταϊκών».
Διαβάστε ακόμη