Σύμφωνα με στοιχεία της ισπανικής ένωσης ηλιακής ενέργειας UNEF, το 2023 θα εγκατασταθούν στην Ισπανία περίπου 495 MWh αποθηκευτικής ικανότητας πίσω από τον μετρητή, με τις οικιακές εγκαταστάσεις να αντιπροσωπεύουν περίπου τα τρία τέταρτα του συνόλου, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Με αυτές τις νέες προσθήκες, η χώρα έφθασε τις 1.823 MWh σωρευτικής αποθηκευτικής ικανότητας στο τέλος Δεκεμβρίου

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την UNEF, δείχνουν ότι η επιχείρηση αποθήκευσης κερδίζει έδαφος στην ισπανική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Στη UNEF θεωρούμε απαραίτητο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε χέρι-χέρι με τις εταιρείες και τους δημόσιους φορείς για να καταρτίσουμε μια κατάλληλη στρατηγική που θα μας επιτρέψει την οριστική ώθηση που χρειάζεται η αποθήκευση πίσω από τον μετρητή», δήλωσε ο José Donoso, γενικός διευθυντής της UNEF. «Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία συστημάτων χρηματοδότησης που θα επιτρέψουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές αυτού του είδους οι εγκαταστάσεις, όπως η απαλλαγή από τον ΦΠΑ ή οι φορολογικές εκπτώσεις».

Ο Donoso πρόσθεσε ότι τα επόμενα χρόνια οι μπαταρίες θα μπορούσαν να έχουν την ίδια σημασία με τους ίδιους τα φωτοβολταϊκά.

Η UNEF ανέφερε ότι η δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων αποθήκευσης μπαταριών έχει επηρεαστεί από τη σημαντική μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην ισπανική αγορά spot, η οποία επιβράδυνε επίσης την επιχείρηση κατανεμημένης παραγωγής ηλιακής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα.

Η σωρευτική εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύς της Ισπανίας έφθασε τα 25,54 GW στο τέλος Δεκεμβρίου 2023. Πέρυσι, το έθνος ανέπτυξε 5,59 GW νέας ηλιακής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη