Η κάτω βουλή του κοινοβουλίου της Τσεχίας ψήφισε τροπολογία που επιτρέπει την κατασκευή αγροβολταϊκών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι τα φωτοβολταϊκά (PV) μπορούν πλέον να εγκατασταθούν σε γεωργική γη χωρίς να χρειάζονται περίπλοκες αλλαγές στον χαρακτηρισμό της γης ή στα σχέδια χωροταξίας, σύμφωνα με το pv magazine.

Προηγουμένως, ο χωροταξικός σχεδιασμός περιόριζε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γεωργική γη. Αυτή η τροπολογία απλοποιεί τη διαδικασία, επιταχύνοντας ενδεχομένως την ανάπτυξη του τομέα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Όφελος για τους αγρότες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ο νέος νόμος διασφαλίζει επίσης ότι οι αγρότες μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους. Επιπλέον, τα αγροβολταϊκά συστήματα μπορούν να καταλαμβάνουν το πολύ το 10% της συνολικής έκτασης της εκμετάλλευσης.
Ενώ ορισμένες χώρες επιβάλλουν ελάχιστες αγροτικές αποδόσεις σε παρόμοια έργα, η Τσεχία ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση. Ο Jan Krčmář, επικεφαλής της Τσεχικής Ένωσης Ηλιακής Ενέργειας, εξηγεί τη λογική τους: οι διακυμάνσεις στις αποδόσεις καθιστούν ανεφάρμοστη την επιβολή ελάχιστων ορίων.

To μέλλον για την τσεχική ηλιακή ενέργεια

Η συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται μετά από μια επιτυχημένη χρονιά για την τσεχική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Το 2023, η χώρα εγκατέστησε σημαντικό 1 GW νέας ισχύος PV, φτάνοντας το σύνολο σε σχεδόν 3,5 GW έως το τέλος του έτους. Αξιοσημείωτο είναι ότι πάνω από 170.000 ηλιακές εγκαταστάσεις είναι πλέον συνδεδεμένες στο δίκτυο, με μεγάλο μέρος (πάνω από 150.000) να είναι συστήματα στέγης σε σπίτια.
Οι νέοι κανονισμοί για την αγροβολταϊκή αναμένεται να προωθήσουν περαιτέρω τον τομέα της ηλιακής ενέργειας στην Τσεχία.

Διαβάστε επίσης: