Το πράσινο ενεργειακό τοπίο της Σλοβενίας κάνει τα πρώτα του βήματα προς τη γεωθερμική ενέργεια με ένα πιλοτικό έργο στην Čentiba, Lendava. Με επικεφαλής την Dravske elektrarne Maribor (DEM), μέλος του ομίλου HSE, το έργο στοχεύει στην αξιοποίηση της γήινης θερμότητας χρησιμοποιώντας ένα εγκαταλελειμμένο πηγάδι (Pg-8) που φτάνει σε βάθος περίπου 3.000 μέτρων, σύμφωνα με το ceenergy.news.

Τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν τη δοκιμή του πιλοτικού γεωθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το φθινόπωρο του 2023. Ωστόσο, απρόβλεπτες τεχνικές δυσκολίες κατά την αποκατάσταση του πηγαδιού επέβαλαν καθυστέρηση. Ακόμη και μετά την υπέρβαση αυτών των εμποδίων και τη διεξαγωγή των πρώτων δοκιμών τον Απρίλιο του 2024, προέκυψε μια νέα πρόκληση. Η θερμική παραγωγή του πηγαδιού, αν και πολλά υποσχόμενη, δεν επαρκούσε για τη συνεχή τροφοδοσία της προγραμματισμένης μονάδας ισχύος 50 κιλοβάτ (kW).

Αυτή η αναποδιά δεν αποθάρρυνε τη DEM. Αποφασισμένοι να βρουν λύσεις, εστιάζουν τώρα τις προσπάθειές τους στην τροποποίηση του τμήματος του στροβίλου του εξοπλισμού. Προσαρμόζοντας τον στρόβιλο ώστε να λειτουργεί πιο σταθερά υπό τις τρέχουσες γεωθερμικές συνθήκες, στοχεύουν να επιτύχουν συνεχή λειτουργία στο μέλλον.

Η DEM υπογραμμίζει τον πρωτοποριακό χαρακτήρα αυτού του πιλοτικού έργου. Ως το πρώτο του είδους του στη Σλοβενία, δεν υπάρχει υπάρχουσα εμπειρία για να αξιοποιηθεί για κάθε περίπτωση. Η ομάδα του έργου μαθαίνει καθώς προχωρά, προσαρμόζοντας την προσέγγισή της με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των αρχικών δοκιμών.

Διαβάστε ακόμη