Η Enefit, θυγατρική της εσθονικής ενεργειακής εταιρείας Eesti Energia, και η Nordic Solar, δανική εταιρεία ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση της παραγωγής του φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Moletai ισχύος 100 μεγαβάτ (MW) στην αγορά. Το φωτοβολταϊκό πάρκο που βρίσκεται στη Λιθουανία ξεκίνησε την πλήρη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα τέλη Απριλίου και είναι το μεγαλύτερο στη Βαλτική, σύμφωνα με το ceenergy.news.

Ο Armen Kasparov, Διευθυντής Ενεργειακών Συναλλαγών και Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου της Eesti Energia, δήλωσε ότι η Enefit αποτελεί την πύλη εισόδου στην αγορά ενέργειας για τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σήμερα, στους πελάτες της εταιρείας περιλαμβάνονται αρκετοί παραγωγοί ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε όλη τη Βαλτική, οι οποίοι πωλούν την παραγωγή τους στην αγορά.

Εκτός από την πρόσβαση στην αγορά, η συμφωνία περιλαμβάνει διάφορα άλλα οφέλη για τους παραγωγούς, όπως μια υπηρεσία πρόβλεψης της παραγωγής φωτοβολταϊκών πάρκων, την ευθύνη για το ισοζύγιο και τη δυνατότητα περιορισμού της παραγωγής κατά τις ώρες χαμηλών ή αρνητικών τιμών μέσω ενός εικονικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (VPP).

«Καθώς τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα έχουν όγκο παραγωγής σε δεκάδες γιγαβατώρες (GWh) ανά μήνα και υψηλά ποσοστά κύκλου εργασιών, ένας ανοικτός προμηθευτής μπορεί να δημιουργήσει σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο για τον ιδιοκτήτη του περιουσιακού στοιχείου υπό κανονικές συνθήκες πληρωμής. Αντίθετα, η πιστοληπτική ικανότητα της Eesti Energia μας επιτρέπει να προσφέρουμε ασφαλή διαχείριση του ισολογισμού ανεξάρτητα από τον όγκο παραγωγής της εταιρείας», δήλωσε ο κ. Kasparov.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο Moletai ανοίγει το δρόμο για την ακόμη ευρύτερη ανάπτυξη καθαρής ενέργειας και την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην αγορά.