Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας έκρινε αντισυνταγματικό έναν φόρο επί των εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτός ο φόρος, που ονομάζεται CESE, εισήχθη το 2014 για να βοηθήσει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας μετά από μια οικονομική κρίση. Αρχικά είχε σχεδιαστεί ως εφάπαξ μέτρο, αλλά επεκτάθηκε το 2019 ώστε να συμπεριλάβει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στόχευε στη μείωση του χρέους του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, είναι ζωτικής σημασίας για την Πορτογαλία, καθώς παρήγαγαν πάνω από το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας το 2023. Ωστόσο, οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υποστήριξαν ότι η CESE τις αδικεί, καθώς δεν ευθύνονταν για το χρέος που επιδίωκε να μειώσει.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο συμφώνησε, δηλώνοντας ότι η εφαρμογή της CESE στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Το δικαστήριο τόνισε ότι οι ανανεώσιμες πηγές δεν προκάλεσαν το χρέος και δεν θα ωφεληθούν άμεσα από τη μείωσή του. Αυτή η απόφαση αποτελεί νίκη για τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η πορτογαλική EDP, η οποία είχε αρνηθεί να πληρώσει τον φόρο το 2023 ενώ τον αμφισβητούσε ενώπιον του δικαστηρίου. Η EDP και άλλες εταιρείες, εγχώριες και ξένες, έχουν πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε CESE από την εισαγωγή του.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ενθαρρύνει περαιτέρω επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Πορτογαλία. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της χώρας να γίνει άνθρακα ουδέτερη έως το 2050 και τη θέση της ως ηγέτη στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εντός της Ευρώπης.