Η Vestas, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ανεμογεννητριών στον κόσμο, ανακοίνωσε την Πέμπτη μια προσαρμοσμένη λειτουργική ζημία έκπληξη για το πρώτο τρίμηνο, που επλήγη από τις χαμηλότερες παραδόσεις έργων, αλλά επέμεινε στις προβλέψεις της για τα κέρδη του έτους, σύμφωνα με το Reuters.

Ανέφερε λειτουργικές ζημίες προ ειδικών στοιχείων ύψους 68 εκατ. ευρώ (73 εκατ. δολάρια) έναντι κερδών 40 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, σε μια πτώση των πωλήσεων κατά 5%. Η μέση πρόβλεψη σε δημοσκόπηση αναλυτών που συνέταξε η Vestas ήταν για κέρδη 25 εκατ. ευρώ.

«Παρέδωσαν λιγότερες ανεμογεννήτριες από ό,τι αναμενόταν», δήλωσε ο αναλυτής της Sydbank, Τζέικομπ Πέντερσεν.

Οι αναλυτές της J.P. Morgan δήλωσαν ότι η έκθεση δείχνει ένα αργό ξεκίνημα του έτους. Οι μετοχές της Vestas σημείωναν πτώση 3%, ανεβάζοντας την πτώση από έτος σε έτος στο 17%.

Ο Οικονομικός Διευθυντής, Χανς Μάρτιν Σμιθ δήλωσε ότι η Vestas συνήθως κερδίζει περισσότερα χρήματα αργότερα μέσα στο έτος και έτσι δεν ανησυχεί από την πτώση των πωλήσεων και των παραδόσεων.

«Έχουμε κάποιες υψηλότερες τιμές που τραβούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η κερδοφορία», δήλωσε ο Σμιθ, προσθέτοντας ότι είναι ικανοποιημένος με την υψηλότερη αξία των έργων που παραδόθηκαν.

Οι κατασκευαστές τουρμπίνων όπως η Vestas και η Siemens Gamesa αύξησαν τις τιμές και απέρριψαν έργα όπου οι πληρωμές ήταν πολύ χαμηλές, ανακόπτοντας την τάση στασιμότητας ή πτώσης των τιμών τα τελευταία χρόνια.

Οι παραδόσεις έργων της Vestas σε πελάτες μειώθηκαν σε 1.720 μεγαβάτ (MW) από 2.317 MW ένα χρόνο νωρίτερα, κάτω από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 2.142 MW, αλλά η λήψη παραγγελιών ξεπέρασε ελαφρώς τις προσδοκίες.

Ο όμιλος επανέλαβε την ετήσια πρόβλεψη για λειτουργικό περιθώριο προ ειδικών στοιχείων 4-6% σε πωλήσεις 16-18 δισ. ευρώ.

Η Vestas επέστρεψε στα κέρδη πέρυσι από ζημίες το 2022, όταν το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών έπληξε τα περιθώρια κέρδους και τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού εμπόδισαν την ικανότητά της να παραδίδει παραγγελίες. Ωστόσο, εξακολουθεί να δίνει μάχη για να ξεπεράσει πλήρως τις προκλήσεις.