Η Τουρκία κάνει σημαντικά βήματα για να μειώσει την εξάρτησή της από ξένες πηγές ενέργειας και να ενισχύσει την οικονομία της, αυξάνοντας τη χρήση εγχώριων και ανανεώσιμων πηγών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η ώθηση φαίνεται σε δύο βασικούς δείκτες: το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη συνολική δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με το Renewables Now.

Τον Μάρτιο του 2024, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ (49,3%) της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας, μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 35,7% μόλις έναν χρόνο πριν. Αυτή η πρόοδος υπογραμμίζει τη δέσμευση της Τουρκίας στην καθαρή ενέργεια και τα πιθανά οικονομικά της οφέλη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι καιρικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ο άνεμος, ο ήλιος και ο υδροηλεκτρικός σταθμός. Για παράδειγμα, οι περίοδοι ξηρασίας μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Εκτός από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Τουρκία επικεντρώνεται επίσης στην αύξηση του μεριδίου των εγχώρια παραγόμενων πηγών ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό της μείγμα. Τον Μάρτιο του 2024, οι εγχώριες πηγές συνεισέφεραν 63,6% σε σύγκριση με 51,3% την προηγούμενη χρονιά. Αυτή η εστίαση στην εγχώρια παραγωγή αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης της Τουρκίας από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου του εξωτερικού.

Εξετάζοντας τη δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Τουρκία καυχήθηκε για online δυναμικότητα 58,5 GW στο τέλος του 2023, αντικατοπτρίζοντας αύξηση 4,5% σε σύγκριση με το 2022. Η ηλιακή ενέργεια αναδείχθηκε ως ο πρωταγωνιστής, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα πέμπτο της συνολικής δυναμικότητας και τα εκπληκτικά τρία τέταρτα των νέων προσθηκών το 2023. Αυτή η εντυπωσιακή αύξηση 19,8% στην ηλιακή ενέργεια σηματοδοτεί τη συνεχώς αυξανόμενη δέσμευση της Τουρκίας σε αυτή την πηγή καθαρής ενέργειας.

Τα οικονομικά οφέλη αυτής της ενεργειακής μετάβασης είναι αναμφισβήτητα. Η Τουρκία δαπανά υπέρογκα ποσά για εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τον λογαριασμό του 2022 να φτάνει τα 97 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το κόστος του 2024 θα είναι περίπου 77 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν σταθερές. Η μείωση αυτής της εξάρτησης από τις εισαγωγές θα βελτιώσει σημαντικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Τουρκίας και θα βοηθήσει στη διαχείριση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της.

Ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι εγχώριες πηγές αποτελούν προτεραιότητα, η Τουρκία δεν παραμελεί τα δικά της αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι η εγχώρια παραγωγή θα αντιπροσωπεύει το 25% της κατανάλωσης της χώρας τα επόμενα χρόνια. Αυτή η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας θα ενισχύσει περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας.

Η εστίαση της Τουρκίας στην καθαρή και εγχώρια ενέργεια ευθυγραμμίζεται με τις ευρύτερες οικονομικές φιλοδοξίες της. Η χώρα κατέχει σήμερα μερίδιο 1,1% της παγκόσμιας οικονομίας και η κυβέρνηση στοχεύει να διπλασιάσει το μερίδιο αυτό στο 2%. Μειώνοντας την εξάρτησή της από την ξένη ενέργεια και προωθώντας την εγχώρια παραγωγή, η Τουρκία θέτει τις βάσεις για μια πιο ισχυρή και βιώσιμη οικονομία.