Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ενέκρινε μια πρωτοβουλία 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη των εταιρειών κατασκευής ανεμογεννητριών στην Ευρώπη, ανακοίνωσε η τράπεζα τη Δευτέρα σύμφωνα με το aaenergy.

Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος της συνεισφοράς της ΕΤΕπ στο Πακέτο Αιολικής Ενέργειας της ΕΕ και έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει περαιτέρω τον στόχο της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τη βιομηχανική καινοτομία.

Το διοικητικό συμβούλιο συμφώνησε επίσης σε νέα χρηματοδότηση ύψους 20,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις σε ενέργεια, μεταφορές, επιχειρήσεις, εκπαίδευση, ύδρευση και περιφερειακή ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά τη δέσμευση της Τράπεζας της ΕΕ να παράσχει επιπλέον 45 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση για την υποστήριξη του σχεδίου REPowerEU, του οποίου στόχος είναι να επιταχυνθεί ο αποκλεισμός των ανθρακορύπαντων στην ευρωπαϊκή οικονομία και να υποστηριχθεί η υπερσύγχρονη παραγωγή σε στρατηγικές τεχνολογίες για μηδενικές εκπομπές.

Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο το ΕΤΕπ είχε δώσει το πράσινο φως για χρηματοδότηση ύψους 1,6 δισ. ευρώ για τη στήριξη της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Τα κεφάλαια αυτά αποτέλεσαν μέρος μιας ευρύτερης δέσμης μέτρων ενεργειακής μετάβασης ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν για να στηρίξει η ΕΤΕπ, έργα στο πλαίσιο της καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών και 526 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της εταιρικής καινοτομίας και των επιχειρηματικών επενδύσεων.