Η ανάπτυξη μιας αγοράς υδρογόνου σημειώνει μικρή πρόοδο, όπως δείχνουν τα τρέχοντα στοιχεία του Ινστιτούτου Ενεργειακών Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Κολωνίας σε τέτοιο σημείο που τίθενται πλέον αμφιβολίες για το αν μπορούν ακόμη να επιτευχθούν οι πολιτικοί στόχοι, τους οποίους έθεσε η κυβέρνηση του τρικομματικού συνασπισμού στη Γερμανία.

Το φιλικό προς το κλίμα υδρογόνο πρόκειται να γίνει η πηγή ενέργειας του μέλλοντος – αλλά η μετατροπή καθυστερεί, σύμφωνα με έρευνα του προαναφερθέντος think tank.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο εγκαταστάσεις παραγωγής υδρογόνου (ηλεκτρολύτες) ισχύος 0,3 γιγαβάτ έχουν φθάσει μέχρι σήμερα στη Γερμανία στο καθεστώς «υπό κατασκευή» ή «έχει ληφθεί τελική επενδυτική απόφαση».

Η απόκλιση από τους μεσοπρόθεσμους στόχους είναι τεράστια. Σύμφωνα με τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης, δέκα γιγαβάτ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2030.

Η Γερμανία βρίσκεται μόλις στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού όσον αφορά το υδρογόνο, δήλωσε ο Γκάμπριελ Κλέμενς, διευθύνων σύμβουλος της E.on Hydrogen. Υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των προγραμματισμένων έργων και των τελικών επενδυτικών αποφάσεων.

Το EWI καθορίζει τα δεδομένα για λογαριασμό της E.on. Η εταιρεία ενέργειας καταρτίζει τον εξαμηνιαίο ισολογισμό υδρογόνου με βάση τα δεδομένα αυτά.

Εφικτοί οι στόχοι μόνο αν όλα τα σχέδια γίνουν πραγματικότητα

Το EWI διατηρεί μια βάση δεδομένων για τα έργα υδρογόνου στη Γερμανία από το 2019. Καταγράφονται όλα τα έργα άνω μιας συγκεκριμένης κατηγορίας μεγέθους που έχουν ανακοινωθεί δημοσίως.

Τα δεδομένα του EWI εκτείνονται επί του παρόντος έως τον Φεβρουάριο του 2024. Σύμφωνα με το EWI, ο όγκος των έργων που ανακοινώθηκαν αυξήθηκε από 8,7 γιγαβάτ σε 10,1 γιγαβάτ μεταξύ Αυγούστου 2023 και Φεβρουαρίου 2024.

«Μόνο αν όλα τα προγραμματισμένα έργα υλοποιηθούν πραγματικά μέχρι το 2030 θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Τομπίας Σπρένγκερ από το EWI.

Η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί φιλόδοξα σχέδια: το πράσινο υδρογόνο, το οποίο παράγεται με ηλεκτρόλυση με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, θεωρείται το κλειδί για τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας. Θα αντικαταστήσει σταδιακά το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα στη βιομηχανία τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τους περισσότερους εμπειρογνώμονες, η Γερμανία έχει τη δυνατότητα να καλύψει μόνη της το 30% της μελλοντικής της ζήτησης για κλιματικά ουδέτερο υδρογόνο. Αυτό θα πρέπει να είναι εφικτό με την ικανότητα ηλεκτρόλυσης των δέκα γιγαβάτ. Η υπόλοιπη ζήτηση για κλιματικά ουδέτερο υδρογόνο θα εισαχθεί από το εξωτερικό. Για το σκοπό αυτό, δημιουργούνται συμπράξεις υδρογόνου με χώρες που έχουν μεγάλες δυνατότητες παραγωγής πράσινου υδρογόνου.

Η πιστοποίηση του υδρογόνου παραμένει πρόβλημα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την έλλειψη επενδυτικών αποφάσεων. Η E.on αναφέρεται στις αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν όσον αφορά την πιστοποίηση του κλιματικά ουδέτερου υδρογόνου. Επιπλέον, συχνά χρειάζονται χρόνια από την αίτηση χρηματοδότησης μέχρι την κοινοποίηση της έγκρισης.

Επιπλέον, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα σημαντική υποδομή αγωγών υδρογόνου. Ωστόσο, όσο δεν είναι σαφές πότε το υδρογόνο μπορεί να παραδοθεί από τον ηλεκτρολύτη στον πελάτη, δεν θα γίνουν επενδύσεις. Ο συνασπισμός των φωτεινών σηματοδοτών έθεσε πρόσφατα την πορεία για την κατασκευή ενός κεντρικού δικτύου υδρογόνου μήκους 9700 χιλιομέτρων. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της νομοθετικής διαδικασίας, ο στόχος της ολοκλήρωσης του δικτύου έως το 2032 μετατέθηκε κατά πέντε έτη για το 2037.