Το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης και Δημογραφικής Πρόκλησης της Ισπανίας (MITECO) προκήρυξε έναν πολυαναμενόμενο διαγωνισμό δυναμικότητας για τη σύγχρονη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τεχνολογίες αποθήκευσης, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Η διαδικασία σύναψης συμβάσεων αποσκοπεί στην ταχεία υποστήριξη της εγκατάστασης μονάδων σύγχρονης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (MGES), οι οποίες είναι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να διατηρούν και να εξισορροπούν τη συχνότητα της παραγόμενης τάσης και τη συχνότητα της τάσης που αποστέλλεται στο δίκτυο.

Οι εγκαταστάσεις αυτές υποστηρίζουν την ασφάλεια του εφοδιασμού και την ευελιξία του συστήματος, ενώ παράλληλα επιτρέπουν την ενσωμάτωση άλλων τεχνολογιών, όπως η φωτοβολταϊκή και η αιολική ενέργεια.

Συνολικά, η ικανότητα κοινής πρόσβασης που είναι διαθέσιμη για την MGES ανέρχεται σε 1.259 MW και κατανέμεται ως εξής: Garoña 220 kV έχει 151 MW, Guardo 220 kV έχει 216 MW, Lada 400 kV έχει 90 MW, Robla 400 kV έχει 648 MW και Mudéjar 400 kV 154 MW.

«Δεδομένης της ανάγκης επιτάχυνσης της εγκατάστασης αυτού του είδους της τεχνολογίας, η διαταγή θεσπίζει σε αυτούς τους κόμβους μια διαδικασία χορήγησης χωρητικότητας πρόσβασης με βάση τη σειρά χρονικής προτεραιότητας των αιτήσεων για μεγαλύτερη ευελιξία στη διαδικασία», δήλωσε η MITECO.