Ένα τεράστιο έργο ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Νότια Αφρική, θεωρούμενο ως ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 540 MW συνδυάζεται με σύστημα αποθήκευσης μπαταριών 225 MW/1.140 MWh., βρίσκεται στο Kenhardt, μια μικρή πόλη στην επαρχία του Βόρειου Ακρωτηρίου της Αφρικής. Το έργο εκτείνεται σε περισσότερα από 879 εκτάρια και χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο για να κατασκευαστεί, με την εγκατάσταση σχεδόν 1 εκατομμυρίου φωτοβολταϊκών σταθμών και εκατοντάδων μονάδων μπαταριών, σύμφωνα με το pv magazine.

Η Νορβηγική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Scatec κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο (51%) στο project του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, με την Νοτιοαφρικανική επενδυτική εταιρεία H1 Holdings να κατέχει το υπόλοιπο 49%. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα πωληθεί στην Eskom, τη κρατική υπηρεσία κοινής ωφέλειας της Νότιας Αφρικής, βάσει συμφωνίας 20 ετών. Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς σταθμούς ηλιακής ενέργειας που βασίζονται στο ηλιακό φως, αυτό το υβριδικό σύστημα μπορεί να παρέχει σταθερά 150 MW ενέργεια όλο το χρόνο μεταξύ 5 π.μ. και 9:30 μ.μ.

Το έργο αυτό θεωρείται σημαντική εξέλιξη στην ώθηση της Νότιας Αφρικής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η κυβέρνηση της χώρας θεωρεί την Βόρεια Καπική Επαρχία, με τον άφθονο ήλιο της, ως κόμβο για μελλοντικά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δεν είναι η πρώτη μεγάλη επένδυση στην περιοχή. Τον Δεκέμβριο του 2023, η ACWA Power της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψε παρόμοια συμφωνία για μια εγκατάσταση ηλιακής και αποθήκευσης μπαταριών στην ίδια επαρχία. Η ίδια η Scatec εμπλέκεται σε πολλά άλλα έργα ηλιακής ενέργειας στη χώρα.

Τα εγκαίνια αυτής της υβριδικής εγκατάστασης αποτελούν σημαντικό βήμα για τον ενεργειακό τομέα της Νότιας Αφρικής. Δεν πρόκειται μόνο για την παραγωγή καθαρής ενέργειας, αλλά και για την επίδειξη της δυνατότητας ενοποίησης της ηλιακής ενέργειας και της αποθήκευσης μπαταριών για την παροχή μιας αξιόπιστης και σταθερής πηγής ενέργειας. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστικό για τη Νότια Αφρική, η οποία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει προκλήσεις στον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια. Με περισσότερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καινοτόμα έργα σαν αυτό, η χώρα μπορεί να κινηθεί προς ένα πιο βιώσιμο και ασφαλές ενεργειακό μέλλον.