Αύξηση των στόχων ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή προκειμένου έως το 2030 να φτάσουν στο 87% του ενεργειακού μείγματος της χώρας και λιγότερη ενέργεια από νέες τεχνολογίες υδρογόνου και βιομεθανίου προβλέπουν οι νέοι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Στους αναθεωρημένους στόχους προβλέπεται το μερίδιο συμμετοχής των μονάδων παραγωγής από ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να φτάσει στο 87% το 2030 από 80% που ήταν ο στόχος που είχε τεθεί στο προηγούμενο σχέδιο του ΕΣΕΚ που είχε σταλεί τον Νοέμβριο στις Βρυξέλλες και επέστρεψε με παρατηρήσεις.

Το νέο ΕΣΕΚ στοχεύει τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και θέτει ως στόχο κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, από τις 11,9 TWh (τεραβατώρες) στις 5,6 TWh.

Οι νέοι στόχοι του ΕΣΕΚ που πρέπει έως τον Ιούνιο να αποσταλούν στις Βρυξέλλες παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα στα μέλη της Επιτροπής ΕΣΕΚ από τον πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Δημήτριο Καρδοματέα παρουσία της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου και του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει αναθέσει στο ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης) να επαναπροσδιορίσει τους στόχους για την ηλεκτροκίνηση, την εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες και δημόσια και επαγγελματικά κτίρια, το υδρογόνο και άλλες νέες τεχνολογίες.

Τι περιλαμβάνουν οι  αλλαγές στο νέο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο:

  1. Ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους για τις ΑΠΕ με στόχο να φτάσουν στο 87% στο ενεργειακό μείγμα της χώρας το 2030. Η αυξημένη όμως συμμετοχή στο ενεργειακό μείγμα των ΑΠΕ στο 87%, οφείλεται στις πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τη ζήτηση ενέργειας το 2030. Καθώς μειώνεται ο παρανομαστής που είναι η ζήτηση ενέργειας η συμμετοχή των ίδιων ΑΠΕ με το προσχέδιο είναι μεγαλύτερη.
  2. Ακόμη μικρότερη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας το 2030.
  3. Αφαιρέθηκε ο στόχος για υδρογόνο και βιομεθάνιο ως το 2030
  4. Μετριάστηκε ο στόχος για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνηση κατά 3%
  5. Τέθηκε στόχος για αντλησοταμίευση 2,5 GW μετά το 2030 και στόχος για υδροηλεκτρικά.

Παράλληλα στις προτεραιότητες είναι να ενταχθούν στο Εθνικό Σχέδιο, δράσεις που αφορούν την πρόληψη των φυσικών καταστροφών, όπως η διαχείριση δασών, οι αναδασώσεις και οι αλλαγές στις προδιαγραφές των κτηρίων.

Η αναπροσαρμογή των στόχων του ΕΣΕΚ αντανακλά τη διαφορετική τοποθέτηση του ΥΠΕΝ σε σχέση με τους υπερφιλόδοξους στόχους της Ε.Ε για το 2040 για μείωση των εκπομπών κατά 90%, καθώς απαιτούνται τεράστια κεφάλαια για την επίτευξή τους.

Σχετικά με την αποθήκευση ενέργειας, ενώ για το 2030 ο συνολικός στόχος για την αποθήκευση ενέργειας παραμένει σχεδόν ο ίδιος, για την περίοδο έως και το 2050 μειώνεται, καθώς αυξάνεται μεν η συμμετοχή της αντλησιοταμίευσης, μειώνεται δε σημαντικά εκείνη των μπαταριών.

Τι άλλο προβλέπουν οι νέοι στόχοι

  • Φωτοβολταϊκά πάρκα: 13 GW από 13,4 GW στο προηγούμενο σχέδιο
  • Χερσαία αιολικά πάρκα: 9 GW από 7,6 GW
  • Υπεράκτια αιολικά πάρκα: 1,95 GW από 1,90 GW
  • Υδροηλεκτρικά έργα: 3,1 GW, όπως και πριν
  • Φυσικό Αέριο: 8 GW από 7,7 GW
  • Λιγνίτης: μηδέν
  • Αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες: 3,1 GW, όπως και πριν
  • Αποθήκευση ενέργειας με την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης: 2,036 GW από 2,2 GW προηγουμένως.

Ο κ. Αϊβαλιώτης ανέφερε ότι δεν θα γίνουν δεκτές αλλαγές στο ΕΣΕΚ εάν το κόστος των πράσινων πολιτικών που προτείνονται ρίχνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κάτω από 1% με 1,2%.