Αγώνας δρόμου για να μη χαθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα υπεράκτια αιολικά στην Ελλάδα, έχει ξεκινήσει για να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, ώστε να μη δημιουργηθούν καθυστερήσεις και να επιτευχθεί ο στόχος να γίνουν σε δύο χρόνια οι διαγωνισμοί.

Τα στάδια είναι πολλά, οι διαδικασίες σύνθετες, οι φορείς που εμπλέκονται πολλοί και η αποφασιστικότητα και η επιμονή που πρέπει να δείξει το υπουργείο μεγάλη, για να μη χαθεί η ευκαιρία ανάπτυξης των υπεράκτιων στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο προετοιμασίας για την ανάθεση των μελετών και στην τελική ευθεία για την έγκριση της ΣΜΠΕ με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Η χρηματοδότηση των μελετών, είναι εξασφαλισμένη, αφού όπως καθόρισε η υπουργική απόφαση για τη διανομή των εσόδων των δικαιωμάτων ρύπων, δεσμεύεται το 2,55% των εσόδων και έως 30 εκατ. ευρώ για την ΕΔΕΥΕΠ και για τις έρευνες θαλάσσιου αιολικού δυναμικού που θα αναλάβει στο πλαίσιο σχετικής νομοθετικής ρύθμισης και προκειμένου να επισπεύσει την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

Σύντομα πρόκειται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός των ανεμολογικών ερευνών και των μελετών βυθού. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας, το οποίο θα κατατεθεί -εκτός απροόπτου- την επόμενη εβδομάδα θα περιλαμβάνονται σχετικές ρυθμίσεις, που θα προσδιορίζουν λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών.

Ειδικότερα, θα δημιουργηθεί ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) ΑΔΜΗΕ και ΕΔΕΥΕΠ που θα αναλάβει να προχωρήσει στη συνέχεια, ιδανικά εντός του έτους, το διαγωνισμό των ανεμολογικών ερευνών και βυθού με στόχο ο ανάδοχος να μπορεί να ξεκινήσει τις μελέτες στις αρχές του 2025.

Στα σχέδια του υπουργείου είναι να δημιουργηθεί ένα data room με όλα τα σχετικά στοιχεία για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, και όπως είχε πει πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας «έτσι ώστε να επιταχύνουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις προ-διαγωνιστικές διαδικασίες και μέσα στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού διαλόγου να συζητήσουμε με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και για τις τεχνολογίες που θα εφαρμόσουν. Έτσι, θα είμαστε έτοιμοι να πάρουμε και τις περιβαλλοντικές άδειες, το νωρίτερο δυνατόν».

Ποιες είναι τελικά οι 5 περιοχές για την ανάπτυξη των υπεράκτιων πάρκων

Στη Στρατηγική Μελέτη που είχε παρουσιαστεί τον Οκτώβριο οι προτεινόμενες εν δυνάμει Περιοχές που προέκυψαν από την εφαρμογή των Κριτηρίων Αποκλεισμού και Αξιολόγησης ήταν 23 και προκρίθηκαν 10 περιοχές για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έως το 2030-2032, συνολικής ισχύος περίπου 4,9 GW, αφορούν κυρίως έργα πλωτής έδρασης.

Ανατολική Κρήτη για 800 MW, Νότια Ρόδος για 300 MW και 550 MW, Κεντρικό Αιγαίο, για 200 MW- 450 MW, Εύβοιας-Χίου, με μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ στα 300 MW, Ιόνιο Πέλαγος, με μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ στα 450 MW.

Απ’ αυτές τελικά φαίνεται πως καταλήγουμε σε 5 περιοχές: Θράκη και Κρήτη για τα πιο μεγάλα, και Κυκλάδες, Αττική και Δωδεκάνησα για τα μικρότερα.

Ειδικότερα, ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι τον Ιανουάριο του 2024, η Επιτροπή Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ εισηγήθηκε τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου για υποδοχή έργων ΥΑΠ συνολικής ισχύος 2 GW, η οποία επιμερίζεται ανά περιοχή του ΕΣΜΗΕ ως εξής:

  • ΥΑΠ Θράκη (ενδεικτικά ΚΥΤ Ν. Σάντας) 600 MW, Κρήτη 600 MW, Κυκλάδες (Σύρος/Πάρος/Νάξος) 250 MW, Αττική (ΚΥΤ Παλλήνης/ΚΥΤ Αγ. Στεφάνου) 200 MW, Δωδεκάνησα (ενδεικτικά Κως/Σορωνή) 350 MW.

Σημειώνει ότι θα ακολουθήσει μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης των απαιτούμενων Έργων Διασύνδεσης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ την οποία θα υποβάλει προς έγκριση στη ΡΑΑΕΥ, θα κάνει εκτίμηση του προϋπολογιζόμενου κόστους ανάπτυξης των δικτύων αυτών, το οποίο θα επιβαρύνει τον ΑΔΜΗΕ και θα ανακτάται από αυτόν μέσω των Χρεώσεων Χρήσης του Συστήματος (ΧΧΣ).

Τη μελέτη ο ΑΔΜΗΕ θα εκπονήσει αφού λάβει υπόψη την εισήγηση της Επιτροπής Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ.

Παράλληλα, τονίζεται ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία των έργων διασύνδεσης από το ΕΣΜΗΕ, μέχρι και το Σημείο Διασύνδεσης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ.

Μετά από αίτημα του Φορέα ΥΑΠ, ο ΑΔΜΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της Επιτροπής Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ, θα εκδώσει απόφαση δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου για τη σύνδεση με το ΕΣΜΗΕ της εκτιμώμενης ισχύος Έργων ΥΑΠ που αντιστοιχεί στις ΠΟΑΥΑΠ που θα εγκριθούν με προεδρικό διάταγμα.

Ο ΑΔΜΗΕ τονίζει ότι υπάρχει ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ανάπτυξη στρατηγικών υποδομών στον θαλάσσιο χώρο με σκοπό τη βέλτιστη «κοινή» σύνδεση υπεράκτιων αιολικών πάρκων ή αιολικών πάρκων επί νησιών που θα ανήκουν σε διαφορετικούς παραγωγούς. Σημειώνει ότι προκύπτουν σημαντικά οικονομικά οφέλη με το συνδυασμό έργων υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε «κοινό» διασυνδετικό δίκτυο με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα έναντι των ανεξάρτητων ακτινικών συνδέσεων