Αναβολή για μια ακόμη εβδομάδα πήρε η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), που θα περιλαμβάνει διατάξεις κυρίως για πολεοδομικά/χωροταξικά θέματα, καθώς και μια σειρά από ρυθμίσεις για την αγορά ενέργειας.

Στο πλαίσιο των μέτρων για την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου για τη σύνδεση έργων ΑΠΕ στο δίκτυο, το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει στο λεγόμενο overbooking, δηλαδή στην υπερδέσμευση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου μέχρι το 2023 με τη χορήγηση όρων σύνδεσης σε έργα που ονομαστικά, σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα έργα που έχουν λάβει όρους σύνδεσης (ΟΠΣ), υπερκαλύπτουν τον στόχο που έχει τεθεί έως το 2030.

Σε ό,τι αφορά τις περικοπές στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, δεν θα γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα μεγέθη για τους μόνιμους περιορισμούς έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά θα καθορίζεται ένα μεταβατικό διάστημα και το πώς σε αυτό το διάστημα θα γίνονται οι περικοπές, αλλά και αποκοπές, από τους Διαχειριστές των Δικτύων μεταφοράς και διανομής, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ αντίστοιχα. Το καθεστώς που θα ορίζει τις περικοπές έγχυσης σε μόνιμη βάση, όπως επίσης και την κατηγοριοποίηση των έργων, θα προκύψει μετά την παράδοση του σχετικού πορίσματος της Ομάδας Διοίκησης Έργου έως τον Σεπτέμβριο.

Σημαντική είναι η ρύθμιση που προωθείται για το «Απόλλων» ,το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα για την κάλυψη των αναγκών των ευάλωτων πολιτών, των Δήμων, των Περιφερειών, των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, καθώς και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

Στο πολυνομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθούν και ρυθμίσεις για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Συγκεκριμένα, θα δοθεί η δυνατότητα στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) να συστήσει εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) που θα αναλάβει τις βυθομετρικές και ανεμολογικές μελέτες στις θαλάσσιες περιοχές που θα αναπτυχθούν οι υπεράκτιες μονάδες. Στο SPV είναι πιθανό να συμμετάσχουν ο ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και τράπεζες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι ρυθμίσεις που προωθούνται για τα πολιτικά πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος έως 10 MW, τα οποία θα εξαιρούνται από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών και θα μπορούν να συνάψουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης διαφορικής προσαύξησης έως το τέλος του 2024 και θα εγκαθίστανται σε τεχνητές λίμνες και λιμνοδεξαμενές που δεν υπόκεινται σε καθεστώς προστασίας.

Επίσης, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου του λεγόμενου ενεργειακού τουρισμού και των ρευματοκλοπών, καθώς και αλλαγές στο καθεστώς της λεγόμενης καθολικής υπηρεσίας.

Ο προγραμματισμός του ΥΠΕΝ προβλέπει ότι στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρχουν και διατάξεις για τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων.