Στα 28 γιγαβάτ (GW), περίπου, ανέρχεται η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σε συνδυασμό με όσα έργα έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα να συνδεθούν στο Δίκτυο και στο Σύστημα μέσω Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ αντίστοιχα, περιλαμβανομένου και του δυναμικού ΑΠΕ στα υπό διασύνδεση νησιά (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο).

Όπως αναφέρεται στο Προκαταρκτικό Σχέδιο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης 2025 – 2034 του ΑΔΜΗΕ, που δόθηκε την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση, το μέγεθος υπερβαίνει ήδη το καταγεγραμμένο στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα στόχο για το 2030 (15,1 GW) και επιτυγχάνει τον στόχο για ΑΠΕ ισχύος 23,5 GW στην ηλεκτροπαραγωγή, όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο της αναθεωρημένης έκδοσης του ΕΣΕΚ.

Έως τις αρχές Νοεμβρίου του 2023, στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας λειτουργούσαν σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΥΘΗΑ, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 12.229 MW, εκ των οποίων τα 5,055 MW αφορούν σε αιολικά πάρκα και τα 6.549 MW σε φωτοβολταϊκά.

Παράλληλα, από τους δύο διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ έχουν χορηγηθεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης (ΟΠΣ) σε σταθμούς ΑΠΕ, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος που υπερβαίνει τα 15,5 GW. Επιπλέον, έχουν εκδοθεί ΟΠΣ για δύο ηλιοθερμικούς σταθμούς στην Κρήτη, συνολικής ισχύος 122 MW.