Το fund KKR μαζί με την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων EIG θα επενδύσουν τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια στον αμερικανικό κατασκευαστή ηλιακών συστημάτων Avantus και στα έργα της εταιρείας, σημειώνει το Bloomberg. Προ ημερών η KKR  συμφώνησε να εξαγοράσει τη γερμανική Encavis έναντι 2,8 δισ. ευρώ.

Η KKR θα γίνει ο κύριος ιδιοκτήτης της εταιρείας ανάπτυξης ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης Avantus, ανακοίνωσαν οι εταιρείες την Τετάρτη. Η KKR και ο υφιστάμενος επενδυτής της Avantus, η EIG, θα είναι οι μοναδικοί επενδυτές μετοχών και θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση των έργων της κατασκευάστριας εταιρείας. Οι όροι της συμφωνίας και το μέγεθος της συμμετοχής της KKR δεν γνωστοποιήθηκαν. Η συμφωνία περιλαμβάνει χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια και χρέος, μεταξύ άλλων από τρίτους.

Η συμφωνία σηματοδοτεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για την ηλιακή ενέργεια στις ΗΠΑ, στον απόηχο του νόμου του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος περιλαμβάνει γενναιόδωρες φορολογικές πιστώσεις.

Η Avantus, με έδρα την Καλιφόρνια, κατέχει μια σειρά έργων ανάπτυξης 30 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας και 94 γιγαβατώρες αποθήκευσης μπαταριών, τα οποία μπορούν να παρέχουν ενέργεια σε 20 εκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε η KKR. Η εταιρεία, η οποία ονομαζόταν 8minute Solar Energy μέχρι το 2022, έχει αναπτύξει και πωλήσει 6,5 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας και 6,3 γιγαβατώρες ηλιακής ενέργειας και έργα αποθήκευσης.

Ενώ τα επιτόκια έχουν καταστήσει δύσκολη τη χρηματοδότηση των έργων τους από ορισμένους προγραμματιστές ηλιακής ενέργειας, η εταιρεία ερευνών BloombergNEF αναμένει ότι οι ηλιακές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά περισσότερο από 40% από 41 γιγαβάτ σε σχεδόν 60 γιγαβάτ έως το 2030.