Η ρουμανική εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Econous Green Energy έχει συνάψει συνεργασία με τη φινλανδική Korkia που επενδύει σε ΑΠΕ για την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού 600MW στη Ρουμανία.

Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο για κατασκευή το 2025 με δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 780GWh. Οι δύο εταιρείες δεν αποκάλυψαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το φωτοβολταϊκό εργοστάσιο, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας και της επένδυσης, αναφέρει το pv-tech.org.

Τα έργα θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 300.000 kg ετησίως, που αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές περίπου 120.000 αυτοκινήτων.

Η Ρουμανία φιλοδοξεί να γίνει καθαρός εξαγωγέας ανανεώσιμης ενέργειας και να ενισχύσει τη θέση της ως σημαντικό μέρος του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης. Η αγορά αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερα από 7 GW τα επόμενα δέκα χρόνια.

«Ο τομέας ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ρουμανίας προσελκύει πλέον όλο και περισσότερους διεθνείς επενδυτές. Η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για την αύξηση της δυναμικότητάς της και η κυβέρνηση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους ανάπτυξης. Η Ρουμανία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει κόμβος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», λέει ο Πίτερ Γκοϊτάνιτς (Peter Goitanich), Διευθυντής Επενδύσεων της Korkia.

Επί του παρόντος, περίπου το 40% της ενέργειας της Ρουμανίας προέρχεται από πηγές άνθρακα, αλλά αυτές αντικαθίστανται όλο και περισσότερο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπάρχει επίσης σημαντικό δυναμικό υδροηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, το οποίο λειτουργεί ως ένα καλό φορτίο βάσης για να συμπληρώσει την πιο μεταβλητή παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας που έρχεται στο δίκτυο.

«Η συνεργασία μας με την Korkia σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή στην εξέλιξή μας ως βασικού παίκτη στον ρουμανικό τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με μια φημισμένη εταιρεία όπως η Korkia για την ανάπτυξη ηλιακών έργων μεγάλης κλίμακας στη Ρουμανία. Αυτή η συνεργασία όχι μόνο επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον, αλλά και αποδεικνύει την ικανότητά μας να καινοτομούμε και να ενεργούμε με τρόπο που να αποφέρει σημαντικά οφέλη στο περιβάλλον και στις κοινότητές μας. Είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε μια πρωτοβουλία που θα αποφέρει οφέλη στη Ρουμανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη», λέει ο Χρήστος Λιάλιος, Διευθύνων Σύμβουλος της Econous Green Energy.