Η Νορβηγία κατέληξε την Τετάρτη σε συμφωνία με τους Σάμι, τερματίζοντας μια σχεδόν τριετή διαμάχη σχετικά με το μεγαλύτερο χερσαίο αιολικό πάρκο της Ευρώπης και το δικαίωμα των ιθαγενών να εκτρέφουν ταράνδους.

Οι Σάμι είναι μια ομάδα ιθαγενών που κατοικούν στη Νορβηγία, την Σουηδία, την Φινλανδία και Ρωσία. O μισός πληθυσμός των Σάμι βρίσκεται στη Νορβηγία. Περίπου 2.600 Σάμι στη Νορβηγία ζουν από την εκτροφή ταράνδων και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της Βόρειας Νορβηγίας χρησιμοποιείται για την εκτροφή ταράνδων. Η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στη Νορβηγία, προκάλεσε αναστάτωση στη κτηνοτροφία ταράνδων των Σάμι, με αποτέλεσμα τις αντιδράσεις τους, και την ανάγκη μιας συμφωνίας που θα έλυνε τις διαφορές στα συμφέροντα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι 151 ανεμογεννήτριες του εν μέρει κρατικού πάρκου παραμένουν σε λειτουργία. Ο υπουργός Ενέργειας Τέρτζε Άασλαντ δήλωσε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει «μια μελλοντική λύση που διασφαλίζει τα δικαιώματα εκτροφής ταράνδων».

Η συμφωνία προβλέπει επίσης αποζημίωση για τους Σάμι -συμπεριλαμβανομένου μεριδίου της παραγόμενης ενέργειας- μαζί με μια νέα περιοχή για χειμερινή βόσκηση και επιχορήγηση 5 εκατομμυρίων κορονών (473.000 δολάρια) για την ενίσχυση του πολιτισμού των Σάμι.

Η πρόεδρος του 39μελούς Κοινοβουλίου των Σάμι, Σίλτζε Καρίνε Μουτόκα , δήλωσε ότι «υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει τερματιστεί και ότι η συμφωνία θέτει τα θεμέλια για την αποκατάσταση της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στόρε δήλωσε ότι «το κράτος πρέπει να διδαχθεί από αυτή την υπόθεση και να διασφαλίσει ότι οι παραβιάσεις δεν θα επαναληφθούν. Πρόκειται για έναν καλύτερο διάλογο».

Τον Οκτώβριο του 2021, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η κατασκευή των ανεμογεννητριών παραβιάζει τα δικαιώματα των Σάμι, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη γη για τους ταράνδους εδώ και αιώνες.

Μετά την απόφαση, ακτιβιστές των Σάμι έχουν διαδηλώσει επανειλημμένα κατά της συνέχισης της λειτουργίας του αιολικού πάρκου και δήλωσαν ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια δεν θα πρέπει να γίνεται εις βάρος των δικαιωμάτων των ιθαγενών.

Τον Ιούνιο, διαμαρτυρήθηκαν έξω από το γραφείο του Γκαρ Στόρε. Κατέλαβαν το Υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας για τέσσερις ημέρες τον Φεβρουάριο και αργότερα απέκλεισαν τις εισόδους σε 10 υπουργεία.

Το αγρόκτημα βρίσκεται στην περιοχή Fosen της κεντρικής Νορβηγίας, περίπου 450 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Όσλο.