Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων της Γερμανίας προκήρυξε διαγωνισμό υπεράκτιας αιολικής ενέργειας συνολικής ισχύος 5,5 GW σε τρεις περιοχές της Βόρειας Θάλασσας, σύμφωνα με το Reve.

Οι τρεις περιοχές βρίσκονται περίπου 110 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μπόρκουμ, στην άκρη των συνόρων με την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ολλανδίας.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ναυτιλίας και Υδρογραφίας πραγματοποίησε προκαταρκτική έρευνα των περιοχών για λογαριασμό της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων. Συλλέχθηκαν βασικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα για το θαλάσσιο περιβάλλον, το υπέδαφος, τον άνεμο και τις ωκεανογραφικές συνθήκες, οι οποίες θα διατεθούν σε όλους τους ενδιαφερόμενους στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων. Οι βραβευθέντες δεν χρειάζεται πλέον να διεξάγουν οι ίδιοι αυτές τις έρευνες, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε περιοχές που δεν έχουν προηγουμένως εξεταστεί κεντρικά, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Η ανάθεση της μίσθωσης του θαλάσσιου βυθού θα βασίζεται σε ένα νομικά προβλεπόμενο σύστημα μορίων. Μέχρι 60 βαθμοί θα απονέμονται για την αξία της προσφοράς, η οποία αντικατοπτρίζει την προθυμία του πλειοδότη να πληρώσει. Επιπλέον, θα εφαρμοστούν τα λεγόμενα ποιοτικά κριτήρια.

Θα αξιολογηθεί επίσης το ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην παραγωγή των ανεμογεννητριών, το ποσοστό των μαθητευόμενων, η χρήση ιδιαίτερα φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων θεμελίωσης και το εύρος της μακροπρόθεσμης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε τρίτους.

Σε διαγωνισμούς του 2023, τα έσοδα έφτασαν τα 784 εκατ.

Για τα ποιοτικά κριτήρια θα χορηγηθούν συνολικά έως 35 βαθμοί και το 90% των πληρωμών του επιτυχόντος προσφέροντος θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Στους τελευταίους διαγωνισμούς για τις κεντρικά προεξεταζόμενες περιοχές το 2023, στους οποίους προκηρύχθηκαν συνολικά 1,8 GW, προέκυψαν συνολικά έσοδα ύψους 784 εκατ. ευρώ.

Οι προσφορές πρέπει να υποβληθούν πριν από την 1η Αυγούστου 2024. Μόλις εξεταστούν οι προσφορές και ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης, οι προσφέροντες θα ενημερωθούν για την απόφαση και θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα των προσφορών.

Αυτοί στους οποίους θα κατακυρωθεί η σύμβαση θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ναυτιλίας και Υδρογραφίας για την έκδοση πολεοδομικής άδειας για την ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου στη γη.

Επιπλέον, υπάρχει το δικαίωμα να συνδεθεί ο χώρος που θα κατασκευαστεί με το ηλεκτρικό δίκτυο για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες.

Εκτός από την τελευταία δημοπρασία, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων έχει ήδη προκηρύξει στις 29 Ιανουαρίου διαγωνισμό για 2,5 GW σε περιοχές που δεν έχουν εξεταστεί προηγουμένως κεντρικά.