Η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή κοινότητα πρόκειται να ξεκινήσουν συζητήσεις για τη δημιουργία του πρώτου δικοινοτικού ηλιακού πάρκου στην Κύπρο, δήλωσε την Τρίτη ο Γενικός Διευθυντής Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Μάριο Νάβα, σύμφωνα με το Cyprus Mail.

Τα αποτελέσματα της αρχικής μελέτης για τη δημιουργία του ηλιακού πάρκου στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ συζητήθηκαν με μέλη των δύο κοινοτήτων, δήλωσε ο Νάβα, ο οποίος πραγματοποίησε χτες, επίσκεψη στο νησί.

Η αρχική μελέτη προβλέπει τη δημιουργία ενός ηλιακού σταθμού ισχύος 36MW στη νεκρή ζώνη, ο οποίος θα χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά και μπαταρίες αποθήκευσης με ικανότητα αποθήκευσης τριών ωρών.

Οι συζητήσεις πρόκειται να επικεντρωθούν στην ακριβή τοποθεσία του έργου, στις προτεινόμενες τεχνολογικές και τεχνικές λύσεις, στη χρηματοδότηση της επένδυσης και στους τρόπους διαμοιρασμού της ηλεκτρικής ενέργειας.

Μόλις επιτευχθεί συμφωνία για τα επόμενα βήματα, η Επιτροπή δήλωσε έτοιμη να παράσχει την υποστήριξή της για την προετοιμασία και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του ηλιακού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Το έργο αυτό έχει τεράστιες δυνατότητες», δήλωσε ο Νάβα. «Μπορεί να φέρει τις δύο κοινότητες πιο κοντά, να προωθήσει περαιτέρω τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ».

«Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε μια εποχή που ένας νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ αναζητά κοινό έδαφος μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ως εκ τούτου, προτρέπω τις κοινότητες να συμφωνήσουν σε όλες τις λεπτομέρειες το συντομότερο δυνατό, ώστε το έργο να περάσει στην επόμενη φάση», δήλωσε.
Σύμφωνα με τη δήλωση του Νάβα, η δημιουργία του αποθηκευτικού χώρου θα αποτελέσει καινοτομία για την Κύπρο, η οποία θα συμβάλει στην καλύτερη αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας πέραν των ωρών ηλιοφάνειας.

Η Επιτροπή πρόσθεσε ότι αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινοτήτων, το έργο μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Το έργο, πρόσθεσε, μπορεί επίσης να αποτελέσει πρότυπο για περαιτέρω επενδύσεις σε έργα ηλιακής ενέργειας και να συμβάλει στη βελτίωση του ενεργειακού εφοδιασμού και της αποθήκευσης ενέργειας στην Κύπρο.