Η Βουλγαρία θα συνδέσει έως και 1.500 MW νέας ηλιακής ισχύος στο δίκτυο το 2024, σύμφωνα με τον Ντιμίταρ Ζάρτσεφ, διευθυντή του Κεντρικού Γραφείου Διανομής του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς Electricity System Operator (ESO).

Ηλιακοί σταθμοί με συνολική ισχύ έως και 1.500 MW θα συνδεθούν στο δίκτυο φέτος, γεγονός που θα ανεβάσει το σύνολο στα 4.500 MW, δήλωσε ο Ντιμίταρ Ζάρτσεφ στη Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια 2024 στη Σόφια, ανέφερε το βουλγαρικό μέσο, Economic.bg.

Όπως αναφέρει το Balkan Green Energy News, το συνολικό προβλεπόμενο επίπεδο είναι ονομαστικά περισσότερο από δύο φορές υψηλότερο από τον μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία – τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας Κοζλοντούι, ο οποίος έχει δυναμικότητα 2.000 MW. Η αξιοποίηση της ηλιακής ισχύος ταιριάζει μερικές φορές με αυτήν κατά τη διάρκεια της ημέρας, εξήγησε ο Ζάρτσεφ. Παράλληλα, η χώρα προετοιμάζεται για την κατασκευή περισσότερων πυρηνικών αντιδραστήρων.

Ζάρτσεφ: Το πλεόνασμα ηλιακής ενέργειας αναμένεται ήδη από τον Μάρτιο

Ο αξιωματούχος του ESO δήλωσε ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλει στην εξισορρόπηση του συστήματος διευκολύνοντας το εμπόριο και τις εξαγωγές ενέργειας. Παρόλα αυτά, η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και ο χειρισμός του πλεονάσματος σε περιόδους αιχμής της παραγωγής αποτελεί ζήτημα για κάθε διαχειριστή συστήματος μεταφοράς (TSO), πρόσθεσε.

«Οι ικανότητες ευελιξίας είναι απαραίτητες, όπου μπορούμε να αποθηκεύουμε ενέργεια κατά τη διάρκεια της αιχμής της παραγωγής και να τη χρησιμοποιούμε όταν είναι απαραίτητο – κατά τις ώρες αιχμής της κατανάλωσης», επισήμανε ο Ζάρτσεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλεόνασμα ηλιακής ενέργειας αναμένεται να εμφανιστεί ήδη από τον Μάρτιο και ως εκ τούτου απαιτούνται νέα προϊόντα για τη διαχείρισή του.

Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας και Υδάτων (EWRC ή, στα βουλγαρικά, KEVR) Ιβάν Ιβάνοφ δήλωσε ότι 12 TWh ηλεκτρικής ενέργειας θα εισέλθουν στο βουλγαρικό χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας με την απελευθέρωση της αγοράς, η οποία έχει οριστεί για την 1η Ιουλίου.

Ως εκ τούτου, απαιτείται ισχυρή εποπτεία για την παρεμπόδιση των καταχρήσεων, οι οποίες είναι συχνά σε αυτόν τον τομέα, πρόσθεσε ο Ιβάνοφ.

Σημειώνεται ότι στη Βουλγαρία βρίσκονται σε εξέλιξη έργα συνολικής αξίας 5,6 δισ. ευρώ για την αντικατάσταση του άνθρακα με καθαρότερες πηγές ενέργειας.