Η ρουμανική εταιρεία υδροηλεκτρικής ενέργειας Hidroelectrica ανακοίνωσε την Τετάρτη (14 Φεβρουαρίου) ότι εκσυγχρόνισε δέκα υποσταθμούς 110 kV στο Hațeg, στη δυτική Ρουμανία.

Το έργο, προϋπολογισμού άνω των 12 εκατομμυρίων ρουμανικών λέι (2. 4 εκατ. ευρώ), ολοκληρώθηκε εντός 21 μηνών και περιελάμβανε εκτεταμένες εργασίες σε σταθμούς που γειτνιάζουν με τους σταθμούς HPP Belliva, Ostrovu Mic HPP, Ostrovu Mare HPP, Cîrnești I HPP, Cîrnești II HPP, Păclișa HPP, Totești I HPP, Totești II HPP, Hațeg HPP και Orlea HPP.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η καινοτομία και η αλλαγή είναι τα κλειδιά του οργανωτικού μετασχηματισμού. Ο εκσυγχρονισμός επιφέρει σημαντικά οφέλη, αντιπροσωπεύοντας όχι μόνο μια βελτίωση αλλά και μια ριζική αλλαγή προσέγγισης. Με την αύξηση της αυτοματοποίησης, τη βελτίωση της ασφάλειας και της διαθεσιμότητας των υποσταθμών, τον εξορθολογισμό και τη μείωση του κόστους συντήρησης, εστιάζουμε στον πλήρη μετασχηματισμό», δήλωσε ο Karoly Borbely, διευθύνων σύμβουλος της Hidroelectrica.

«Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών είναι απαραίτητη σε αυτή την εξέλιξη και το έργο αυτό αποτελεί σημαντική συμβολή στη λειτουργική αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα των ενεργειακών υποδομών της χώρας. Στην Hidroelectrica, είμαστε προσηλωμένοι στην αλλαγή για ένα πιο βιώσιμο και αποτελεσματικό μέλλον».

Οι υποσταθμοί 110 kV αποτελούν μέρος της ανάπτυξης των υδροηλεκτρικών σταθμών Râul Mare Downstream και τέθηκαν σε λειτουργία μεταξύ 1986 και 1992, έχοντας το ρόλο της εκφόρτισης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από διάφορους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, σύμφωνα με το Ceenergy news.

Ο εκσυγχρονισμός των σταθμών έγινε προσεκτικά για να ελαχιστοποιηθεί η μη διαθεσιμότητα των HPP  και να αποφευχθούν οι απώλειες ενέργειας, σημειώνει η Hidroelectrica σε δελτίο τύπου. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2023 και τέθηκαν επίσημα σε λειτουργία την Τετάρτη μετά από δοκιμές 72 ωρών.