Η τουρκική τεχνική εταιρεία Kontrolmatik Enerji ve Muhendislik AS υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική Harbin Electric Co. Ltd. για την κατασκευή μιας εγκατάστασης αποθήκευσης ενέργειας 1 γιγαβατώρας στη δυτική Τουρκία, σύμφωνα με την κατάθεση στο χρηματιστήριο. Η Kontrolmatik σημείωσε άνοδο στις συναλλαγές στην Κωνσταντινούπολη μετά τη δήλωση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η μονάδα της Kontrolmatik Progresiva Enerji Yatirimlari Ticaret AS υπέγραψε συμφωνία μηχανικής, προμήθειας και κατασκευής με τη διεθνή μονάδα της Harbin στην Άγκυρα ως επενδυτή για την εγκατάσταση στην επαρχία Tekirdag της Τουρκίας, σύμφωνα με ξεχωριστή δήλωση. Δεν δόθηκαν οικονομικές πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος του έργου. Δάνειο ύψους 300 εκατ. δολαρίων για το έργο θα χορηγηθεί από την Κίνα μέσω της Harbin International.

Στο πλαίσιο του έργου θα κατασκευαστεί ένας αιολικός σταθμός ισχύος 250 μεγαβάτ, με συντελεστή ισχύος περίπου 40%, δήλωσε η Kontrolmatik. Η Pomega, μια άλλη μονάδα της Kontrolmatik, θα προμηθεύσει τη μονάδα με συστήματα αποθήκευσης, ανέφερε.

Το έργο θα επιτρέψει στην Τουρκία να επιτύχει ταχύτερα τους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε ο πρόεδρος της Kontrolmatik Sami Aslanhan κατά την τελετή υπογραφής, στην οποία συμμετείχε επίσης ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Cevdet Yilmaz. Η εταιρεία με έδρα την Κωνσταντινούπολη θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και κατασκευαστικές υπηρεσίες στο έργο στο πλαίσιο της συμφωνίας. Η εγκατάσταση αποθήκευσης θα ολοκληρωθεί το 2025 και η προκαταρκτική θέση σε λειτουργία ολόκληρου του έργου έχει προγραμματιστεί για το 2027.

Η Harbin, μια από τις κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρομηχανολογικών κατασκευών και ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ανεμογεννητριών στην Κίνα, έχει αναλάβει αρκετά έργα στην Τουρκία, με τελευταίο ένα εργοστάσιο παραγωγής χαρτονιού αξίας 650 εκατομμυρίων ευρώ (703 εκατομμύρια δολάρια) που κατασκευάζεται για την Modern Karton of Turkey, έναν κατασκευαστή κυματοειδούς χαρτονιού.

Η Kontrolmatik σημείωσε άνοδο έως και 8% στις 286,5 λίρες στις συναλλαγές στην Κωνσταντινούπολη, το υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Νοεμβρίου. Οι μετοχές έχουν κερδίσει 27% φέτος. Οι μετοχές της Harbin σημείωσαν άνοδο έως και 3,1% στο Χονγκ Κονγκ.