Με ιδιαίτερα θετικό τρόπο σχολίασε η Norwegian Offshore Wind την ελληνική απόβαση της ΕΛΕΤΑΕΝ στη Νορβηγία. Μάλιστα, με ανάρτησή του ο Νορβηγικός φορέας αναφέρθηκε στα εντυπωσιακά άλματα που επιδεικνύει η Ελλάδα στην υπεράκτια αιολική βιομηχανία.

Οι επισκέπτες συναντήθηκαν και έμαθαν περισσότερα για τις στρατηγικές στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και το χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών τους. Το δικηγορικό γραφείο της Norwegian Offshore Wind παρουσίασε τις νομικές πτυχές της αδειοδότησης και της σύναψης συμβάσεων στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. Όπως μάλιστα έκαναν γνωστό οι δύο χώρες διοργανώνουν από κοινού συνεδρίες pitching με ελληνικές και νορβηγικές εταιρείες εφοδιαστικής αλυσίδας, για να διερευνήσουμε ευκαιρίες συνεργασίας.

Παρά τη θετική εικόνα που σχημάτισαν οι Νορβηγοί τα υπεράκτια αιολικά δεν χαίρουν ίδιας εκτίμησης στην Ελλάδα. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων είναι αντιμέτωπο με νέους περιορισμούς, πέραν αυτών που επέβαλαν αρχικά γεωπολιτικά κριτήρια, όπως η μη επέκταση των χωρικών υδάτων και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΓΕΕΘΑ. Από την Κρήτη και το Αιγαίο μέχρι την Κέρκυρα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, ομοσπονδίες, ξενοδόχοι και σειρά περιβαλλοντικών οργανώσεων συγκροτούν τα πρώτα μέτωπα κατά της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, με κάποιους να προετοιμάζουν και προσφυγές για να προσβάλουν τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, βάσει της οποίας έχουν οριοθετηθεί οι δυνητικές περιοχές ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Για το ΥΠΕΝ και τον υπουργό Θ. Σκυλακάκη η επιτυχία του προγράμματος ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων αποτελεί στοίχημα και θα χρειαστεί σκληρή δουλειά ώστε να δικαιωθούν οι θετικές εντυπώσεις των Νορβηγών.