Η πόλη του Όσιγιεκ στην Κροατία ολοκλήρωσε ένα σύστημα ηλιακής ενέργειας στην οροφή του κτιρίου του κεντρικού νεκροταφείου. Η εγκατάσταση θα καλύπτει το 70% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση είναι μία από τις σχεδόν είκοσι του στόλου της πόλης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία και πισίνες.

Μέχρι στιγμής, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις έχουν εγκατασταθεί στα κτίρια του παιδικού σταθμού του γυμνασίου, της θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων BIOS, των παιδικών σταθμών Sarvaš, Latica, Ivančica και Mak, της εταιρείας ύδρευσης Vodovod Osijek, του Πολιτιστικού Κέντρου, των αθλητικών χώρων Jug 2 και Zrinjevac, του σκοπευτηρίου Pampas, των δημοτικών κολυμβητηρίων και των δημοτικών σχολείων Ljudevit Gaj, Vijenac και Tin Ujević, ανέφερε ο Δήμος Osijek.

Σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, η επένδυση στο Κεντρικό Νεκροταφείο ανέρχεται σε σχεδόν 102.000 ευρώ, εκ των οποίων το 40% καλύφθηκε από το Ταμείο Προστασίας του Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Αποδοτικότητας (FZOEU).

Ο δήμαρχος Ivan Radić σημείωσε ότι η φωτοβολταϊκή μονάδα θα μειώσει σημαντικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του φορέα διαχείρισης του νεκροταφείου της πόλης Ukop, καθώς θα παράγει περίπου το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για τη δραστηριότητά του. Η εξοικονόμηση υπολογίζεται σε 18.000 ευρώ ετησίως.

Το Όσιγιεκ κέρδισε τον τίτλο της οικολογικής πόλης της Κροατίας για δύο συνεχόμενα έτη.

Τα συστήματα ηλιακής ενέργειας σε 18 κτίρια ανήκουν στην τοπική αρχή και έχουν συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου, τόνισε. Ο Radić εξήγησε ότι οι εγκαταστάσεις παράγουν το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν οι δομές.

Η πόλη σχεδιάζει επίσης να επενδύσει στην ενεργειακή ανακαίνιση των κτιρίων της. Έχει εξασφαλίσει 900.000 ευρώ για την ανακαίνιση του παιδικού σταθμού στην περιοχή Mačkamama. Στο κτίριο θα εγκατασταθεί επίσης μια μονάδα ηλιακής ενέργειας. Μια τέτοια εγκατάσταση σχεδιάζεται και για το κτίριο του Παιδικού Θεάτρου, ενώ τα χαρτιά είναι έτοιμα και για ηλιακούς συλλέκτες σε εννέα ακόμη δημοτικά σχολεία.

Ο Vedran Novokmet, διευθύνων σύμβουλος της Ukop, δήλωσε ότι η επένδυση είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή το κτίριο στο κεντρικό νεκροταφείο είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας. Λαμβάνοντας υπόψη την ετήσια εξοικονόμηση και την επένδυση, αναμένεται να αποσβεστεί σε 40 μήνες, αποκάλυψε.