Η γαλλική εταιρεία ανάπτυξης ηλιακής ενέργειας Corsica Sole εισήλθε στην αγορά πράσινου υδρογόνου με την κατασκευή της πρώτης μονάδας παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές στο Folelli, στο γαλλικό νησί της Κορσικής.

«Ο ηλεκτρολύτης θα τροφοδοτείται μόνο με φωτοβολταϊκή ηλεκτρική ενέργεια κατά τις ώρες αιχμής», δήλωσε ο Jean-Gabriel Steinmetz, διευθυντής νέων αγορών της Corsica Sole, σε συνέντευξή του στο περιοδικό pv.

Μόλις το έργο τεθεί σε λειτουργία το 2025, θα συνδεθεί απευθείας με έναν από τους σταθμούς του υφιστάμενου ηλιακού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 12 MW στο Folelli. Η Hensodlt Nexeya France θα αναλάβει το σχεδιασμό και την ενσωμάτωση των ενεργειακών συστημάτων.

«Όπως η Κορσική, οι νησιωτικές περιοχές με ισχυρό δυναμικό παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αντιμετωπίζουν συχνά καταστάσεις όπου η διαθέσιμη ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορεί να αξιοποιηθεί και αναπόφευκτα χάνεται», εξήγησε ο Steinmetz. «Έτσι, από τη θέση του σε λειτουργία το 2017, ο ηλιακός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκεται στο Folelli, ένας από τους δύο μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, αντιμετωπίζει απώλειες ενέργειας αρκετές εκατοντάδες ώρες ετησίως».

Στο εξής, μέρος αυτής της πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας θα χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία του ηλεκτρολύτη 150 kW, ο οποίος είναι ικανός να παράγει δύο τόνους υδρογόνου ετησίως ή 40 κιλά την εβδομάδα.

«Επιλέξαμε αυτή τη δυναμικότητα για δύο λόγους», δήλωσε ο Steinmetz. «Ο πρώτος είναι ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανάγκες που εξακολουθούν να είναι υπανάπτυκτες στο νησί».

Η Corsica Sole χρηματοδότησε το έργο για την εισαγωγή υδρογόνου στους χρήστες στην περιοχή της Μπαστιά για βαριά θαλάσσια κινητικότητα και προσωρινές ενεργειακές εφαρμογές, όπως γεννήτριες. Η εταιρεία είχε ως στόχο να περιορίσει το κόστος επένδυσης αποφεύγοντας την υπερδιαστασιολόγηση του ηλεκτρολύτη και του εξοπλισμού αποθήκευσης.

Η συσκευή Folell’Hy θα παράγει δύο τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως, λειτουργώντας αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια και συνδεόμενη με το δίκτυο μόνο για λόγους ασφαλείας. Αυτή η ρύθμιση θα έχει ως αποτέλεσμα χαμηλό συντελεστή φορτίου και δυνητικά υψηλότερο κόστος παραγωγής σε σύγκριση με το δίκτυο ή την αιολική ενέργεια. Ωστόσο, η Corsica Sole βλέπει αξία και σε άλλες πτυχές του έργου.

Steinmetz: Το ανανεώσιμο υδρογόνο θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα

«Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, ο χρόνος για να ενθαρρύνουμε την εμφάνιση νέων χρήσεων και να συσσωρεύσουμε τεχνική και οικονομική ανατροφοδότηση», δήλωσε ο Steinmetz.

Το πιλοτικό έργο θα αποσαφηνίσει τις αλληλεπιδράσεις σε πραγματικό χρόνο με τον διαχειριστή του δικτύου για τον έλεγχο των μονάδων παραγωγής με βάση τις συνθήκες του δικτύου. Θα διερευνήσει επίσης τη διαχείριση των υδάτινων πόρων από την παροχή έως την απόρριψη. Η Corsica Sole σκοπεύει να επεκταθεί σε μεγαλύτερα έργα, ενδεχομένως προμηθεύοντας έναν ηλεκτρολύτη έως 2,5 MW με αποθήκευση μπαταριών για την ενίσχυση του συντελεστή φορτίου και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

«Το ανανεώσιμο υδρογόνο θα μπορούσε να προωθήσει την ενεργειακή μετάβαση των νησιωτικών εδαφών και να αποτελέσει εναλλακτική λύση στα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο Steinmetz.