Η παραγωγή αιολικής ενέργειας ξεπέρασε τις μονάδες φυσικού αερίου στην Ευρώπη για πρώτη φορά πέρυσι, καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα μειώθηκε κατακόρυφα, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην περιοχή, σύμφωνα με στοιχεία της ενεργειακής δεξαμενής σκέψης Ember.

Η Ευρώπη αυξάνει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο πλαίσιο των προσπαθειών της να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά καύσιμα και να συμβάλει στην επίτευξη του κλιματικού της στόχου για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στην Ευρώπη μειώθηκε κατά ρεκόρ 19% σε ετήσια βάση το 2023, με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο να μειώνεται κατά 15% και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα να μειώνεται κατά 26%, όπως έδειξε η έκθεση της Ember.

Ταυτόχρονα, η αιολική ενέργεια αυξήθηκε κατά 13% και αντιπροσωπεύει το 18% του συνολικού μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει το Reuters.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πορεία σταδιακής κατάργησης του άνθρακα και είχαμε τώρα τέσσερα συνεχόμενα χρόνια πτώσης της παραγωγής φυσικού αερίου, η οποία πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ντέιβ Τζόουνς, επικεφαλής των παγκόσμιων γνώσεων για την κλιματική δεξαμενή σκέψης Ember.

Μειώθηκαν οι εκπομπές CO2 κατά 19%

Η πτώση της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και η αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνικά οδήγησε σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα της ενέργειας κατά 19%, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι μονάδες φυσικού αερίου θα παρέχουν σχεδόν το 17% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη το 2023, ενώ ο άνθρακας θα παρέχει λίγο πάνω από το 12%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η πυρηνική ενέργεια ήταν η μεγαλύτερη μεμονωμένη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 23%, όπως έδειξαν τα στοιχεία, ενώ η ηλιακή ενέργεια παρείχε το 9%.

Συνολικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκαν συνδυαστικά σε ποσοστό ρεκόρ 44% της ηλεκτρικής ενέργειας το 2023.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 3,4% το 2023 λόγω της πτώσης της βιομηχανικής κατανάλωσης και εν μέσω ήπιων καιρικών συνθηκών, αλλά ο Τζόουνς δήλωσε ότι αυτή αναμένεται να αυξηθεί φέτος, καθώς περισσότερα προϊόντα, όπως η θέρμανση και τα οχήματα, τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να συμβαδίσουν με αυτή την αύξηση της ζήτησης, προκειμένου να επιτευχθούν οι απαιτούμενες μειώσεις των εκπομπών», δήλωσε ο Τζόουνς.