Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη θα αυξηθεί κατά περίπου 50 TWh το 2024, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πηγή παραγωγής, μετά το ρεκόρ των 60 GW DC σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών το 2023, δήλωσε τη Δευτέρα η νορβηγική εταιρεία ενεργειακής έρευνας, Rystad Energy.

Η ηλιακή επέκταση καθοδηγείται από τη Γερμανία, η οποία πέρυσι πρόσθεσε 14 GW DC, συμπεριλαμβανομένων 6,5 GW DC από φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες για οικιακή χρήση. Η Γερμανία αναμένεται να προσθέσει περισσότερη ηλιακή ισχύ από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα το 2024. Φέτος αναμένεται επίσης βελτίωση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Σύμφωνα με την Rystad Energy, η ηλιακή ενέργεια θα ηγηθεί της ανάπτυξης για πρώτη φορά το 2024 τόσο από άποψη ισχύος όσο και παραγωγής.

Όπως αναφέρει το Renewables now, η παραγωγή αιολικής ενέργειας προβλέπεται επίσης να αυξηθεί το 2024 κατά 38 TWh, αλλά δεν θα καταφέρει να φτάσει την περσινή αύξηση κατά 50 TWh, η οποία επιτεύχθηκε λόγω των προσθηκών δυναμικότητας και ενός πιο θυελλώδους έτους, ιδίως κατά το τελευταίο τρίμηνο. Ωστόσο, οι αναμενόμενες προσθήκες ισχύος είναι μόνο περίπου 25 GW, δηλαδή πολύ λιγότερες από αυτές που απαιτούνται για να επιτύχει η Ευρώπη τους φιλόδοξους στόχους της για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Το 2023 η Γερμανία μετατράπηκε σε καθαρό εισαγωγέα

Το 2023, η Γερμανία μετατράπηκε από σημαντικό εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας σε καθαρό εισαγωγέα. Εν μέσω του κλεισίματος πυρηνικών σταθμών, της χαμηλής παραγωγής ηλιακής ενέργειας και της φθηνότερης ηλεκτρικής ενέργειας που ήταν διαθέσιμη από άλλες αγορές, η παραγωγή συμβατικού άνθρακα στη Γερμανία ήταν μικρότερη από ό,τι τα προηγούμενα έτη. Ως αποτέλεσμα, η Γερμανία βασιζόταν όλο και περισσότερο στις εισαγωγές από τη Γαλλία και τη Δανία. Αυτό ανέδειξε τη σημασία της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές.

Κατά τη διάρκεια του 2023, η Γερμανία σημείωσε αύξηση ρεκόρ άνω των 14 GW DC, κυρίως λόγω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες. Περίπου 6,5 GW DC ηλιακής ενέργειας σε στέγες έχουν εγκατασταθεί στη Γερμανία για οικιακή χρήση, τροφοδοτώντας περίπου 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά ετησίως. Άλλα 3,5 GWDC εγκαταστάθηκαν στον εμπορικό και βιομηχανικό τομέα, και πάνω από το 70% της προστιθέμενης ισχύος προήλθε από εγκαταστάσεις σε στέγες, οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στη Γερμανία και την Ευρώπη, σύμφωνα με το Energy Global.

«Καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη αυξάνεται μόνο ελαφρώς, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η Ευρώπη καλύπτει την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας εξ ολοκλήρου με ανανεώσιμες πηγές. Αυτό δείχνει ότι η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι υπεραρκετή για να καλύψει την αύξηση της ζήτησης, γι’ αυτό και παρατηρούμε μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο Vegard Wiik Vollset, επικεφαλής του τμήματος Renewables & Power EMEA Re-search της Rystad Energy.

Πώς θα κινηθεί η παραγωγή στον πυρηνικό τομέα

Θα υπάρξει επίσης πιο σταθερή παραγωγή από την πυρηνική παραγωγή, ενώ η παραγωγή από ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσει να μειώνεται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι το 2023. Η μείωση αναμένεται να είναι 60 TWh λόγω της ελαφράς αύξησης της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη κατά την ίδια περίοδο. Η ισορροπία μεταξύ σταθμών άνθρακα και φυσικού αερίου θα εξαρτηθεί από την ανταγωνιστικότητα του κόστους των δύο αυτών πηγών.

Η EDF, ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή το 2024, αφού επιλύσει τα προβλήματα διάβρωσης λόγω καταπόνησης το 2023. Ωστόσο, μία από τις τρεις προγραμματισμένες διακοπές λειτουργίας σε 13 πυρηνικούς σταθμούς ενδέχεται να παραταθεί, επηρεάζοντας έως και πέντε σταθμούς. Παρόλα αυτά, ο πυρηνικός τομέας της Ευρώπης αναμένεται να παράγει 20 TWh περισσότερες το 2024 από ό,τι το 2022. Παρ’ όλα αυτά, η πυρηνική παραγωγή εξακολουθεί να αναμένεται να είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα πριν από το 2022, λόγω της μείωσης της πυρηνικής ισχύος.