Το ρεκόρ του 1,8 δισ. σημείωσαν το 2023, οι παγκόσμιες δαπάνες για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, όμως για να επιτευχθεί ο στόχος για μηδενικές εκπομπές, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερες επενδύσεις. Η Κίνα που δαπάνησε 676 δισ. δολάρια, να παραμένει μακράν η μεγαλύτερη αγορά.

Σύμφωνα με έκθεση του BloombergNEF, οι συνολικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 17% πέρυσι σε 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτές περιλαμβάνουν επενδύσεις για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, την κατασκευή συστημάτων παραγωγής υδρογόνου και την ανάπτυξη άλλων τεχνολογιών. Αν προστεθούν και οι επενδύσεις για την ανάπτυξη αλυσίδων εφοδιασμού καθαρής ενέργειας, καθώς και 900 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση, η συνολική χρηματοδότηση το 2023 θα φτάσει περίπου τα 2,8 τρισ. δολάρια.

Οι δαπάνες ρεκόρ αντικατοπτρίζουν τον αυξανόμενο επείγοντα χαρακτήρα των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μετά το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ – και αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη ζέστη φέτος. Ωστόσο, ο κόσμος πρέπει να επενδύσει υπερδιπλάσια ποσά στην καθαρή τεχνολογία προκειμένου να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με το BNEF.

«Η ευκαιρία είναι μεγάλη και οι δαπάνες επιταχύνονται, αλλά πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα», δήλωσε ο Albert Cheung, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του BNEF. Οι συνολικές δαπάνες για την ενεργειακή μετάβαση πέρυσι ήταν πολύ λιγότερες από τα περισσότερα από 4,8 τρισεκατομμύρια δολάρια που εκτιμά ο πάροχος ερευνών με έδρα το Λονδίνο ότι θα χρειαστούν ετησίως από το 2024 έως το 2030 για να μπει ο κόσμος σε τροχιά καθαρού μηδενισμού.

BNEF: Οι επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν κατά 170%

Το BNEF προειδοποιεί ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν ακόμη περισσότερα τα επόμενα χρόνια. Ο Cheung εκτιμά ότι οι επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν κατά 170% για να φτάσει ο κόσμος στο ρυθμό του καθαρού μηδενός.

«Βρισκόμαστε στο απότομο τμήμα της καμπύλης και θα δούμε ραγδαία αύξηση» των δαπανών κάθε χρόνο, είπε. «Αλλά το αν θα φτάσουμε σε τροχιά για το καθαρό μηδέν, αυτό είναι ένα δύσκολο ερώτημα».

Η Κίνα παραμένει μακράν η μεγαλύτερη αγορά με 676 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν πέρυσι. Πρόκειται όμως για αύξηση μόνο 6% σε σύγκριση με το 2022. Οι επενδύσεις στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 22%, συγκριτικά, σε ένα συνδυασμένο σύνολο 718 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα κίνητρα του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, του εμβληματικού νόμου των ΗΠΑ για το κλίμα, ο οποίος αρχίζει να έχει σημαντικό αντίκτυπο. Οι ισχυρές πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η ανθηρή ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλη την Ευρώπη συνέβαλαν επίσης στην αύξηση του συνολικού ποσού.

Οι δαπάνες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε παγκόσμιο επίπεδο σκαρφάλωσαν κατά 36% στα 634 δισ. δολάρια. Αυτό τον κατέστησε τον τομέα που είδε τις μεγαλύτερες επενδύσεις, ξεπερνώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες κέρδισαν 8% στα 623 δισ. δολάρια. Οι επενδυτές έριξαν 310 δισ. δολάρια στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα αποτελέσουν ένα κρίσιμο εργαλείο για την παροχή καθαρής ενέργειας που θα παραχθεί από τα νέα αιολικά και ηλιακά πάρκα που θα τεθούν σε λειτουργία, καθιστώντας την τρίτη μεγαλύτερη αγορά.

Ορισμένες νεοεμφανιζόμενες τεχνολογίες σημείωσαν ραγδαία ανάπτυξη. Οι επενδύσεις σε υδρογόνο, για παράδειγμα, τριπλασιάστηκαν στα 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια ένδειξη αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την τεχνολογία, αν και δεν έχει ακόμη αποδειχθεί σε κλίμακα.

Υπενθυμίζεται ότι ιστορικό υψηλό σημείωσε το προηγούμενο έτος σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η παραγωγή καθαρής, ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς το 57% του ενεργειακού μείγματος καλύφθηκε από ΑΠΕ (αέρα – ήλιο) και από υδροηλεκτρικές μονάδες, ξεπερνώντας τις 25 TWh. Το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 50,12%.