Η δραστηριότητα στην ευρωπαϊκή αγορά συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) από ανανεώσιμες πηγές το 2023 αυξήθηκε κατακόρυφα με 272 μακροχρόνιες συμφωνίες που υπέγραψαν εταιρείες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, σημειώνοντας αύξηση 65% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανέφερε η ελβετική εταιρεία αναλύσεων, Pexapark στην ετήσια έκθεσή της στις 29 Ιανουαρίου. Η Ελλάδα, με συνολική ισχύ 0,95 GW, κατέκτησε την πέμπτη θέση στην αγορά PPAs της Ευρώπης.

Η Ισπανία πρωτοστάτησε στην αγορά του PPAs για πέμπτη συνεχή χρονιά, με συνολική ισχύ 4,67 GW, ακολουθούμενη από τη Γερμανία με 3,73 GW. Μαζί, αντιπροσώπευαν το 50% των όγκων του έτους. Η Ιταλία (1,06 GW), το Ηνωμένο Βασίλειο (0,96 GW) και η Ελλάδα (0,95 GW) ολοκλήρωσαν την πρώτη πεντάδα.

Η αστάθεια στις αγορές εμπορευμάτων υποχώρησε το 2023, δίνοντας σε περισσότερους αντισυμβαλλόμενους την εμπιστοσύνη να υπογράψουν συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA), δήλωσε η Pexapark. Η ρυθμιστική αβεβαιότητα, για παράδειγμα με τη μορφή έκτακτων φόρων, επίσης μειώθηκε. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 σημειώθηκε ο υψηλότερος όγκος συναλλαγών του έτους, με την υπογραφή συνολικού ύψους 5,5 GW.

Περισσότεροι από τους μισούς όγκους συμβάσεων που συνήφθησαν το 2023 υπογράφηκαν στην Ισπανία και τη Γερμανία. Ενώ η Ισπανία υπερέβαινε σημαντικά τη δεύτερη πιο πολυσύχναστη αγορά τα προηγούμενα χρόνια, τώρα ακολουθείται στενά από τη Γερμανία, δήλωσε η Pexapark. Οι τομείς της ηλιακής ενέργειας και της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της χώρας ικανοποίησαν «εξαιρετικά υψηλή ζήτηση» από βιομηχανικούς μεταφορείς το 2023.

Η μερίδα του λέοντος των συμφωνιών, που αντιστοιχούν σε 10,5 GW, αφορούσε ηλιακά έργα, δήλωσε η Pexapark. Στην χερσαία αιολική ενέργεια πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 2,3 GW και υπεράκτιες αιολικές ΜΠΣ αξίας 2 GW υπεγράφησαν.

Πώς διαμορφώθηκε η ευρωπαϊκή αγορά PPAs

Η ισπανική Iberdrola SA αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος πωλητής με βάση τον όγκο των συμφωνιών το 2023, έχοντας υπογράψει εννέα συναλλαγές με εταιρικούς αγοραστές συνολικής ισχύος 908 MW.

Η νορβηγική Statkraft AS υπέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό συμφωνιών. Οι 19 συναλλαγές της κατανέμονται σε οκτώ χώρες και σε υδροηλεκτρικά, ηλιακά και χερσαία αιολικά.

Ο πιο πολυάσχολος αγοραστής μεταξύ των εταιρικών αποθέτων ήταν η Amazon.com Inc., η οποία υπέγραψε 1,87 GW σε επτά συμφωνίες στην Ευρώπη. Η Google LLC και η μεταλλευτική εταιρεία Umicore SA ακολούθησαν με έξι και πέντε συμφωνίες, αντίστοιχα.

Ο τομέας της πληροφορικής ήταν ο πιο δραστήριος στην αγορά PPAs της Ευρώπης, με συνολική υπογραφή 3,65 GW το 2023. Ακολουθούσε ο τομέας των καταναλωτικών αγαθών, στον οποίο συμφωνήθηκαν 1,52 GW το 2023.

«Νέα ονόματα και προφίλ μπαίνουν συνεχώς στο μείγμα, γεγονός που αυξάνει τον υγιή ανταγωνισμό της αγοράς και τη ρευστότητα των παρόχων», δήλωσε η Pexapark.

Η αγορά PPAs θα ξεπεράσει τα 20GW το 2024

Η εταιρεία συμβούλων αναμένει ότι η αγορά PPAs θα ξεπεράσει τα 20 GW το 2024, καθώς η απολαμβάνει σταθεροποιητικό περιβάλλον τιμών, μειωμένη μεταβλητότητα και αυξανόμενη ωριμότητα τόσο από αγοραστές όσο και από πωλητές στη διαχείριση των ενεργειακών κινδύνων.

«Μία από τις κύριες τάσεις που βλέπουμε είναι ο εξελιγμένος ρόλος των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας στην αγορά, προσφέροντας λύσεις στις προκλήσεις που τίθενται από την αστάθεια των τιμών, τις διαλείψεις και τα υψηλότερα πράσινα πρότυπα», δήλωσε ο Luca Pedretti, συνιδρυτής και COO της Pexapark. «Οι ιδιοκτήτες έργων, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αξιοποιήσουν ο ένας τις δυνάμεις του άλλου και ο ρόλος των πιο δομημένων PPA θα αυξηθεί. Οι διαχειριστές κινδύνου, όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, έχουν την ευκαιρία να εξελιχθούν περαιτέρω σε «ολοκληρωτές αγοράς» ξεκλειδώνοντας σημαντική καινοτομία στην αγορά».