Την επόμενη διετία αναμένεται η ολοκλήρωση, τoυ κοινού πρότζεκτ της ελληνικής εταιρείας, Advent Technologies με τον γαλλικό κολοσσό της αεροναυπηγικής, Airbus, ύψους 13 εκατ. ευρώ για βιώσιμα καύσιμα σε αεροσκάφη. Το πρότζεκτ αφορά την επένδυση σε αεροσκάφη που θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά το υδρογόνο ως καύσιμο.

Στόχος είναι η Airbus να διαθέσει στην αγορά ως το 2035 το πρώτο επιβατικό αεροσκάφος, που θα κινείται αποκλειστικά με υδρογόνο. Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις των «πράσινων» αεροσκαφών της Airbus, στα οποία θα ενσωματωθεί η ελληνική τεχνολογία, αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2026.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών ανακοινώθηκε και προ ολίγων ημερών, με την κατάθεση σχετικής ενημέρωσης (8-K filing) στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (σ.σ. η Advent Technologies Holdings, Inc είναι εισηγμένη στον δείκτη Nasdaq).

Συνεργασία Advent με Airbus © Advent

Συνεργασία Advent με Airbus © Advent

 

Η συνεργασία Advent-Αirbus αφορά τη βελτιστοποίηση της διάταξης ηλεκτροδίων μεμβράνης Ion Pair™ («MEA») της ελληνικής εταιρείας για κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Η μεν Airbus θα εισφέρει στο πρότζεκτ την εκτεταμένη γνώση και τεχνογνωσία της γύρω από την αεροπορική βιομηχανία, η δε Advent θα συμμετάσχει με ανθρώπινο ταλέντο, υλικά, hardware και ερευνητικά κέντρα τρίτων μερών.

Στόχος είναι να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της προαναφερθείσας διάταξης ηλεκτροδίων της Advent και να συγκριθεί αυτή σε σχέση με τις απαιτήσεις της αεροπορίας και τα τρέχοντα/αναμενόμενα τεχνολογικά όρια. Ο πρωταρχικός στόχος του έργου είναι να υποστηρίξει την Airbus στην επίτευξη του στόχου της να τροφοδοτεί ενεργειακά τα αεροσκάφη της εξ’ ολοκλήρου με κυψέλες καυσίμου.

Γιατί είναι η ΜΕΑ τόσο σημαντική; Οι MEA παίζουν καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό της απόδοσης μιας κυψέλης καυσίμου, επηρεάζοντας κρίσιμους παράγοντες, όπως η διάρκεια ζωής, η απόδοση, το βάρος και το κόστος. Η συγκεκριμένη διάταξη της Advent, υποστηρίζει η εταιρεία, έχει δείξει ακόμα πιο παρατεταμένη διάρκεια ζωής, ενώ λειτουργεί σε υψηλότερες πυκνότητες ρεύματος σε σύγκριση με τις τρέχουσες MEAs, υποσχόμενη σημαντική μείωση του βάρους και του όγκου του συστήματος μετάδοσης κίνησης μέσω της εξορθολογισμένης ισορροπίας των υποσυστημάτων εγκατάστασης και ψύξης.

Υπενθυμίζεται ότι εντός του 2024 αναμένεται να αρχίσει να υλοποιείται και ο επενδυτικός σχεδιασμός της Advent -σε συνεργασία με τη γερμανική BASF- για τη δημιουργία μονάδας στην περιοχή της Κοζάνης, όπου θα παράγονται νέου τύπου κυψέλες υδρογόνου HT-PEM. Η Advent ιδρύθηκε το 2006, και πλέον αποτελεί θυγατρική εταιρία της Advent Technologies Holdings, Inc, με έδρα στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.