Ανακοινώθηκαν οι TOP 10 προβλέψεις για τον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας του 2024, στην πλατφόρμα Wind Analytics της νορβηγικής εταιρείας Esgian. Οι τελευταίοι 12 μήνες στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ήταν αρκετά ταραχώδεις. Η αφήγηση της αγοράς ήταν κατά καιρούς πολύ αρνητική, αλλά η πραγματική κατάσταση εμπεριέχει και πολλά θετικά νέα, όπως γράφει και το Renewables Now.

Πρόβλεψη 1: Αυξημένη αβεβαιότητα από τις εκλογές

Οι εθνικές εκλογές σε περισσότερες από 40 χώρες το 2024 θα οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, καθώς οι εκλογές φέρνουν περιόδους αβεβαιότητας, αναπροσαρμογής και πολιτικών παιχνιδιών τα οποία αναμένεται ότι θα προκαλέσουν καθυστερήσεις σε ορισμένες χώρες και ενδεχομένως θα επηρεάσουν τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της πολιτικής.

Με τόσες πολλές χώρες που σχετίζονται με την υπεράκτια αιολική ενέργεια να διοργανώνουν εκλογές τους επόμενους 12 μήνες, βλέπουμε έναν σημαντικό καθοδικό κίνδυνο να καθυστερήσουν τα σχέδια ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας το 2024 και μετά, λόγω χρονοβόρων πολιτικών παζαριών μετά τις εκλογές.

Πρόβλεψη 2: Πιθανή αναγέννηση των βραχυπρόθεσμων έργων στις ΗΠΑ

Παρά το αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το 2023, στις ΗΠΑ, αναμένεται ότι ορισμένα έργα θα αναζωογονηθούν, ενδεχομένως αρκετά γρήγορα. Μπορεί να υπάρξουν κάποιες μόνιμες απώλειες, αλλά δεν πρόκειται να εξαφανιστούν εντελώς τα έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Εάν αναβιώσουν, θα έχουμε να κάνουμε με καθυστερήσεις έργων και όχι με ακυρώσεις έργων.

Βραχυπρόθεσμα, μπορεί να υπάρξει εργοστασιακή δυναμικότητα στην Ευρώπη που αναμενόταν να αξιοποιηθεί για έργα στις ΗΠΑ, η οποία τώρα ανοίγει. Μεσοπρόθεσμα, οι όποιες καθυστερήσεις (σε αντίθεση με τις πλήρεις ακυρώσεις) θα οδηγήσουν σε πιθανή συμπίεση των έργων με αποτέλεσμα μεγαλύτερη πίεση στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Πρόβλεψη 3: Ασιατική μηχανή ανάπτυξης της μεταποίησης

Πολλές ασιατικές χώρες και εταιρείες επεκτάθηκαν σημαντικά ως κόμβοι προμήθειας υπεράκτιων αιολικών το 2023 και αναμένουμε ότι θα εδραιώσουν περαιτέρω τις θέσεις τους τους επόμενους 12 μήνες. Τέτοιες χώρες είναι η Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και ιαπωνικές εταιρίες.

Πρόβλεψη 4: Εταιρείες λιανικού εμπορίου αγοράζουν απευθείας συμμετοχές σε αιολικά πάρκα

Οι εταιρείες λιανικού εμπορίου που επιθυμούν να απαλλαγούν από τον άνθρακα στις δικές τους δραστηριότητες έχουν αρχίσει να εισέρχονται στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και η τάση αυτή θα επιταχυνθεί περαιτέρω το 2024. Το 2023 οι IKEA, H&M, Bestseller και ASKO απέκτησαν απευθείας μετοχές σε σχεδιαζόμενα υπεράκτια αιολικά έργα, αντί για τις συμβάσεις ΜΠΣ.

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια αποτελεί ελκυστική αγορά για τις εν λόγω εταιρείες λιανικής πώλησης, καθώς τα οικονομικά στοιχεία των έργων τείνουν να είναι ελκυστικά και η αγορά είναι ανοικτή σε εταίρους με μικρή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο.

Πρόβλεψη 5: Προσαρμογή στη σταδιακή ανάπτυξη πλωτών

Τα μεγέθη των πλωτών αιολικών έργων θα μειωθούν το 2024. Η μειωμένη όρεξη για έργα μεγάλης κλίμακας θα δει την εστίαση σε έργα που έχουν τη δυνατότητα σταδιακής επέκτασης και οικοδόμησης.

Αντιμέτωποι με τη χρονοβόρα και δαπανηρή πραγματικότητα της υιοθέτησης μιας νέας τεχνολογίας σε εμπορική κλίμακα, οι προγραμματιστές χρειάζονται την επιλογή μιας σταδιακής προσέγγισης, ώστε να είναι σε θέση να ωριμάσουν την αλυσίδα εφοδιασμού, να αναπτύξουν την τεχνολογία και να αποκτήσουν εμπειρία.

Πρόβλεψη 6: Το 2035 θα γίνει το νέο 2030. Αναμένεται προσαρμογή των στόχων, αλλά οι λεπτομέρειες έχουν σημασία

Πολλές χώρες (και μια επιλογή πολιτειών και επαρχιών) έχουν υιοθετήσει στόχους υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για το 2030. Για να πιάσουν αυτούς τους στόχους, οι χώρες ενδέχεται να αρχίσουν να προσαρμόζουν τους στόχους τους, θέτοντας στόχους για το 2035 αντί για το 2030. Αυτοί οι στόχοι είναι πιθανό να είναι υψηλότεροι, αλλά ενέχουν τον κίνδυνο να συγκαλύψουν τις χαμένες υποσχέσεις, έτσι ώστε ένας υψηλότερος στόχος σε μεταγενέστερη ημερομηνία να μην αντανακλά απαραίτητα μεγαλύτερη φιλοδοξία.

Πρόβλεψη 7: Μείωση του κινδύνου των χαρτοφυλακίων έργων

Οι εργολάβοι θα επιδιώξουν να επικεντρωθούν σε έργα σε οικείες αγορές και να μειώσουν το ρίσκο στον αγωγό ανάπτυξής τους, σημαντική αλλαγή τακτικής ύστερα από ένα ταραχώδες 2023. Η ύπαρξη ενός εξασφαλισμένου αγωγού κερδοφόρων έργων χαμηλότερου κινδύνου θα αποτελέσει πεδίο εστίασης για τους κατασκευαστές και τους μετόχους τους.

Η συγκέντρωση χαρτοφυλακίου επιτρέπει την εστίαση σε βασικές περιφερειακές ή/και στρατηγικές αρμοδιότητες. Το 2024 θα είναι ένα έτος περικοπής του λίπους.

Πρόβλεψη 8: Προσεκτική έναρξη της εναρμόνισης της εκτίμησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις

Παρόλο που υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την πλήρη εναρμόνιση των αξιολογήσεων του ανθρακικού αποτυπώματος, αναμένουμε ότι ο τομέας της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα αρχίσει σιγά-σιγά να οδεύει προς ένα κοινό πλαίσιο το 2024.Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές αιολικών πάρκων, οι ΚΑΕ, η ακαδημαϊκή κοινότητα και άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη θα συνεχίσουν να εργάζονται για την τυποποίηση και ένα κοινό πλαίσιο για την ανάλυση του κύκλου ζωής (ΑΚΖ).

Πρόβλεψη 9: Η κυβερνοεπίθεση δημιουργεί χάος στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας

Ο ευρωπαϊκός φόβος για μια κυβερνοεπίθεση σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα όταν μια άγνωστη ομάδα χάκερ πάρει τον έλεγχο και/ή κλείσει ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο.

Ένα τέτοιο γεγονός θα οδηγούσε στη εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και ανησυχίες σχετικά με την ευπάθεια των ευρωπαϊκών υποδομών ενέργειας. Αλλά είναι σίγουρα δυνατό να φανταστεί κανείς μια πιο προστατευτική αντίδραση από την ΕΕ. Αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει περιορισμούς στην προμήθεια εξοπλισμού και εξαρτημάτων και ανησυχίες σχετικά με την ιδιοκτησία περιουσιακών στοιχείων από «μη φιλικά» κράτη.

Πρόβλεψη 10: Η Ιταλία βελτιώνει επιτέλους την πορεία αδειοδότησης, ξεμπλοκάροντας τον τεράστιο αγωγό έργων

Η Ιταλία είναι σήμερα η ευρωπαϊκή χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό προτεινόμενων έργων, που ξεπερνούν κατά πολύ τα 100 έργα, συνολικής ισχύος περίπου 96 GW. Ωστόσο, τα προτεινόμενα έργα στην Ιταλία έχουν συναντήσει έντονες τοπικές αντιδράσεις και οι προγραμματιστές έχουν κολλήσει σε μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία αδειοδότησης.

Μια παρόμοια πορεία στην Ιταλία, με μια εξορθολογισμένη και σαφή πορεία αδειοδότησης, θα μπορούσε να αναζωογονήσει τις φιλοδοξίες για υπεράκτια αιολική ενέργεια στην περιοχή.Αυτό θα μπορούσε επίσης να μεταφέρει μέρος της εστίασης στην Ευρώπη από τη Βόρεια Θάλασσα σε μεγάλης κλίμακας πλωτή αιολική ενέργεια στη Μεσόγειο.