Η αιολική, η ηλιακή και η πυρηνική ενέργεια, ενέργεια, δηλαδή, που παράγεται από πηγές χαμηλών εκπομπών, θα είναι αρκετή για να καλύψει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για τα επόμενα τρία χρόνια, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), προσθέτοντας ότι οι εκπομπές μειώνονται.

Μετά την ανάπτυξη ρεκόρ, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πηγές χαμηλών εκπομπών θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% της παγκόσμιας ενέργειας μέχρι το 2026, από λιγότερο από 40% το 2023, ανέφερε ο IEA σε έκθεσή του που δημοσιεύτηκε σήμερα.

IEA: Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά 3,4% από το 2024 έως το 2026

Οι ΑΠΕ αναμένεται να ξεπεράσουν τον άνθρακα μέχρι τις αρχές του 2025, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει η έκθεση.

Η πυρηνική ενέργεια προβλέπεται επίσης να φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ παγκοσμίως, καθώς η γαλλική παραγωγή συνεχίζει να ανακάμπτει από τα χαμηλά επίπεδα του 2022, πολλά εργοστάσια στην Ιαπωνία τίθενται ξανά σε λειτουργία και νέοι αντιδραστήρες αρχίζουν να λειτουργούν σε αγορές όπως η Κίνα, η Ινδία, η Κορέα και η Ευρώπη.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 3,4% από το 2024 έως το 2026, με περίπου το 85% της αύξησης της ζήτησης να θεωρείται ότι προέρχεται από την Κίνα, την Ινδία και τη νοτιοανατολική Ασία, αφού η αύξηση υποχώρησε ελαφρώς στο 2,2% το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του IEA.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Κίνα αναμένεται να αντιπροσωπεύσει το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε όρους όγκου, παρά την πρόβλεψη για βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη και μικρότερη εξάρτηση από τη βαριά βιομηχανία, αναφέρει η έκθεση. Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες εκπομπές αναμένεται να μειωθούν κατά 2,4% το 2024, ακολουθούμενες από μικρότερες μειώσεις το 2025 και το 2026, αναφέρει η έκθεση.

«Η αποσύνδεση της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και των εκπομπών θα είναι σημαντική δεδομένης της αυξανόμενης ηλεκτροδότησης του ενεργειακού τομέα, με περισσότερους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τεχνολογίες όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και οι αντλίες θερμότητας», αναφέρει η έκθεση. Η ηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευε 2% περισσότερο της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2023 από τα επίπεδα του 2015, αν και η επίτευξη των κλιματικών στόχων θα απαιτούσε ο εξηλεκτρισμός να προχωρήσει σημαντικά ταχύτερα τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο ΙΕΑ.