Τρεις δήμοι της Σερβίας εξετάζουν σχέδιο μετατροπής αποβλήτων σε ενέργεια. Η εταιρεία Comef με έδρα το Μιλάνο παρουσίασε το σχέδιό τους  σε αξιωματούχους των σερβικών δήμων Vrnjačka Banja και Trstenik και της πόλης Kraljevo. Η Σερβία διαθέτει ήδη μία μονάδα συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού που χρησιμοποιεί απόβλητα. Πρόκειται για έναν αποτεφρωτήρα στη Vinča στα περίχωρα της πρωτεύουσας Βελιγραδίου. Η παραγωγή ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023.

Όπως αναφέρει το Balkan Green Energy News, οι τρεις τοπικές αρχές δήλωσαν ότι η συνάντηση με τους εκπροσώπους της ιταλικής εταιρείας Comef σχετικά με τη δυνατότητα κατασκευής περιφερειακής μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Δήμου Vrnjačka Banja.

Σε αυτήν συμμετείχαν ο επικεφαλής του δήμου Boban Đurović, η υπεύθυνη ενέργειας Gordana Radičević, ο διευθυντής της δημοτικής επιχείρησης κοινής ωφέλειας αποβλήτων Banjsko Zelenilo i Čistoća Momčilo Krstić και αξιωματούχοι από την πόλη Kraljevo και τον δήμο Trstenik.

Η ιταλική εταιρεία εγκαθιστά εγκαταστάσεις που μετατρέπουν τα απόβλητα σε ενέργεια

Στην εγχώρια αγορά της και στο εξωτερικό, η ιταλική εταιρεία σχεδιάζει, κατασκευάζει και εγκαθιστά εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανέφεραν οι τοπικές αρχές. Τα συστήματα αυτά μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές επιβλαβών αερίων και περιορίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο ενεργειακής απόδοσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι εγκαταστάσεις της Comef μετατρέπουν τα απόβλητα σε θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια, προσθέτει το δελτίο τύπου. Η εταιρεία παρουσίασε μοντέλα συνεργασίας σχετικά με ένα πιθανό κοινό έργο και για τις τρεις δημοτικές αρχές, που έχουν υπογράψει συμφωνία διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων, αποκαλύπτει η ανακοίνωση.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου περιφερειακού έργου θα έλυνε μόνιμα το ζήτημα της διάθεσης των δημοτικών αποβλήτων και θα επέτρεπε την αύξηση της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή την εισαγωγή συστημάτων τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης για τα νοικοκυριά και τα ιδρύματα ή τη βιομηχανία.

Το πρώτο βήμα είναι η ανάλυση της δομής και της ποσότητας των απορριμμάτων που διατίθενται στην επικράτεια των τριών δημοτικών ενοτήτων και η εξασφάλιση εγγύησης από το κράτος.

Η κατασκευή της εγκατάστασης θα διαρκέσει δύο χρόνια

Οι τρεις δημοτικές ενότητες έχουν υπογράψει συμφωνία για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων

Οι υπογράφοντες την εν λόγω συμφωνία για τη διαχείριση των αποβλήτων, από το 2014, ήταν το Υπουργείο Γεωργίας και οι τοπικές αρχές του Kraljevo, του Paraćin, της Vrnjačka Banja και του Trstenik ως ιδρυτές μιας νέας περιοχής διαχείρισης αποβλήτων.

Εκείνη την εποχή, δήλωσαν ότι θα αναπτύξουν ένα περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων σύμφωνα με την εθνική στρατηγική. Υποτίθεται ότι έπρεπε πρώτα να εκπονήσουν μια μελέτη σκοπιμότητας για να την εγκρίνει το Υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος.